Održana tribina ,,Zelena debata: kulTTurizam“

27/04/2016

U klubu ,,Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada u utorak 26. aprila održana je tribina pod nazivom  ,,Zelena debata: kulTTurizam“ autora Danila Koprivice.

Autor tribine je pokušao da objasni kakvi su izazovi i obaveze pred gradskim stratezima, institucijama, organizacijama i stanovnicima Novog Sada posle kandidature za evropsku prestonicu kulture.

DSC_0014

Kulturolog Goran Tomka  govorio je o  kulturnom turizmu sa teorijskog aspekta i prikazao je preliminarne rezultate istraživanja kulturnih navika i potreba Novosađana.

– Pojam kulturni turizam se sve češće pominje kod nas. Kandiidatura za evropsku prestonicu kulture predstavlja niz zanimljivih procesa. Ne postoji jedinstvena i jasno određena definicija kulture i kulturnog turizma. Definicija koja se najčešće koristi u novijem dobu je da je kultura ekonomski resurs, što znači da je njen rezultat prihod – objasnio je Tomka.

DSC_0016
Goran Tomka, Biljana Marčeta i Miroslav Farkaš

Biljana Marčeta, turistički preduzetnik, koja se zalaže za promociju i razvoj domaćeg turističkog tržišta prenela je zapažanja o očekivanjima i zahtevima  stranih turista. Ona je pokušala da odgovori na pitanja: da li je Novi Sad zanimljiva destinacija, šta je to jedinstveno u gradu i sa kakvom predstavom turisti dolaze u Novi Sad.

-Potrebno je mnogo više raditi na razvoju turizma, kako na kreiranju strateških pravaca razvoja i prepoznatljivosti destinacije (podizanju kvaliteta i brendiranju), tako i otklanjanju problema koji se pojavljuju na terenu. Paralelno sa tim treba raditi i na kreiranju tražnje i promociji. Multikulturanost može biti jedan od prepoznatljivih i dobro „upakovanih“ doživljaja koji će Novi Sad i Vojvodinu predstaviti kao jedinstvenu destinaciju – rekla je Marčeta.

Miroslav Farkaš novinar, istraživač i direktor UG CERKIN udruženja objasnio je kako koristiti istoriju za koncipiranje originalnih turističkih proizvoda.

– Naša ideja je dovođenje istorije na nivo proizvoda. Imamo bogatu istoriju koju treba iskoristiti i postaviti na tržište. Zamisao je realizacija Istorijskog parka kao vida pristupačnog upoznavanja lokalne istorije – rekao je Farkaš.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja