Одржана трибина ,,Зелена дебата: кулТТуризам“

27/04/2016

У клубу ,,Трибина младих“ Културног центра Новог Сада у уторак 26. априла одржана je трибина под називом  ,,Зелена дебата: кулТТуризам“ аутора Данила Копривице.

Aутор трибине је покушао да објасни какви су изазови и обавезе пред градским стратезима, институцијама, организацијама и становницима Новог Сада после кандидатуре за европску престоницу културе.

DSC_0014

Kултуролог Горан Томка  говорио је о  културном туризму са теоријског аспекта и приказао је прелиминарне резултате истраживања културних навика и потреба Новосађана.

– Појам културни туризам се све чешће помиње код нас. Кандиидатура за европску престоницу културе представља низ занимљивих процеса. Не постоји јединствена и јасно одређена дефиниција културе и културног туризма. Дефиниција која се најчешће користи у новијем добу је да је култура економски ресурс, што значи да је њен резултат приход – објаснио је Томка.

DSC_0016
Горан Томка, Биљана Марчета и Мирослав Фаркаш

Биљана Марчета, туристички предузетник, која се залаже за промоцију и развој домаћег туристичког тржишта пренела је запажања о очекивањима и захтевима  страних туриста. Она је покушала да одговори на питања: да ли је Нови Сад занимљива дестинација, шта је то јединствено у граду и са каквом представом туристи долазе у Нови Сад.

-Потребно је много више радити на развоју туризма, како на креирању стратешких праваца развоја и препознатљивости дестинације (подизању квалитета и брендирању), тако и отклањању проблема који се појављују на терену. Паралелно са тим треба радити и на креирању тражње и промоцији. Мултикултураност може бити један од препознатљивих и добро „упакованих“ доживљаја који ће Нови Сад и Војводину представити као јединствену дестинацију – рекла је Марчета.

Мирослав Фаркаш новинар, истраживач и директор УГ ЦЕРКИН удружења објаснио је како користити историју за конципирање оригиналних туристичких производа.

– Наша идеја је довођење историје на ниво производа. Имамо богату историју коју треба искористити и поставити на тржиште. Замисао је реализација Историјског парка као вида приступачног упознавања локалне историје – рекао је Фаркаш.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања