Одржана трибина „Завера и теорија завере – где је граница између реалности и фантастике?“

17/05/2019

Трибина „Завера и теорија завере – где је граница између реалности и фантастике?“ одржана је у петак 17. маја у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. О овој теми говорили: Жељко Ињац – интернет новинар, Предраг Филиповић – инжењер и Немања Јованов – писац.

Теорије завере и необичне теорије нису непознате човечанству. Међутим, у протеклим годинама, теорије na друштвеним мрежама које у научним круговима делују као фантастика или део нечије бујне маште, узимају све више маха у свету претварајући обичан народ у своје верне, па чак и загрижене пратиоце.

У уводној речи Жељко Ињац је рекао да су теорије завере, односно конспиративне теорије, све док нису добиле пежоративни смисао, биле теорије које су озбиљно изучаване.

– Завера је реалност. Пошто је постала предмет исмевања, људи већином мисле да је свака завера измишљена. Међутим, завере су реална ствар. Историја је сведок многих успешних и неуспешних завера. Успешне су оне које се не открију. Оне које се открију, више нису тајне, него историјски догађаји – рекао је Ињац.

У наставку, Ињац је казао да су последњих деценија на интернету пласиране теорије завере које су плод фантастике, практично измишљене ствари у које појединци верују. Примера ради, доказује се често како људи никада нису били на Месецу.

– Рецимо да је онај први боравак лажиран и да је заиста снимљен негде у Невади, али после тога било је неколико слетања на месец и Руса и Американаца. Друге тврдње на интернету су да је Земља пљосната. Људи на интернету поткрепљују ту теорију, али истовремено не оспоравају да су остале планете лоптасте – рекао је Ињац и подсетио да су истраживања показала да су људи који слепо верују теоријама завера, заправо, склони параноји и потичу из свих слојева друштва.

Ињац је додао да нарочиту пажњу побуђују филмови који се баве научном фантастиком, а неки од њих, као што су Симпсонови, деведесетих су предвидели да ће Трамп постати председник. Најзад, Жил Верн је неке ствари предвидео у својим романима, а антички Грци су знали за атоме и пре него што су постојала средства да се открију тако мале честице.

Инжењер Предраг Филиповић је додао да је Жил Верн био визионар, али да остаје непознаница у којој мери је био визионар, а колико је имао увида у истраживања која су се тада радила помоћу подморница.

– Постоји и теорија да средиште земље није пуно лаве и да тамо постоји још једна цивилизација. Из те теорије Немања Јованов је извукао инспирацију за своју научнофантастичну трилогију „Прича о одрастању човечанства “ – рекао је Филиповић.

    Говорећи о свом научнофантастичном опусу, Јованов је открио да настоји да увек „провуче“ нешто из научног метода.

– Ако се узме податак да је Верн предвидео нуклеарну подморницу 1870., а да је 1960. таква подморница и направљена, а да су Симпсонови 1998. предвидели да Трамп долази на власт, а он је дошао 2018., мислим да се граница имагинације и реалности полако скраћује. И зато нека нам је Бог у помоћи да се то о чему маштамо не преклопи са нашом стварношћу – закључио је Јованов пола у шали, пола у збиљи.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања