Održana tribina „Viktor Frankl kao izvor snage i smisla“

28/01/2020

U okviru programa Ledena tišina, a povodom obeležavanja 78 godina od Novosadske racije, u utorak 28. januara u klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada, održana je tribina „Viktor Frankl kao izvor snage i smisla“. Predavač je bila prof. sc. logoterapeut Mirjana Zečević. U ime domaćina, prisustvovala je Sunčica Marković, pomoćnik direktora KCNS.

Zečevićeva je na početku predavanja kazala da je Viktor Frankl (1905 – 1997) bio čovek – izvor snage i smisla koji je preživeo Aušvic i počasni građanin Beča. Zahvalila se Kulturnom centru Novog Sada, jer je u ovim „ledenim danima“ dao priliku da se čuje nešto više i o Viktoru Franklu.

Osim po iskustvu holokausta, Frankl je poznat i kao osnivač logoterapije, Treće psihoterapeutske škole u Beču, odnosno,treće sile u psihoterapiji (prva je bila čuvena škola psihoanalize Sigmunda Frojda, a druga Adlerova individualna psihoterapija).

-Logoterapija je psihoterapija smislom koja nas uvek pita i u kojoj se zapravo mi pitamo u čemu je smisao ovog trenutka i uopšte našeg života – rekla je Zečević.

Frankl je logoterapiju utemeljio već 1921. godine, ali nastupilo je vreme kada u Austriji nije bilo jednostavno biti Jevrejin. Sve što je iznedrio u logoterapiji, dobio je od života surovu priliku da to znanje isproba u koncentracionim logorima širom Evrope – od Terezijaštata, preko Dahaua do Aušvica.

Njegova poznata knjiga teškog naslova „Zašto se niste ubili?“ govori o njegovom logoraškom iskustvu. Posle izlaska iz logora, pisao ju je devet dana i devet noći uz pomoć tri daktilografkinje kojima je iz duše diktirao svoje iskustvo. Tom knjigom Frankl je poslao poruku da je život moguć i u nemogućim uslovima. U pitanju je lična odluka.

Frankl je predavao na 209 univerziteta širom sveta, šest godina bio je predavač na Harvardu. Bio je nosilac 29 počasnih doktorata, a 30-og doktorata odrekao se u korist svoje supruge Eleonore koja je bila zaslužna što su njegova dela ugledala svetlost dana. Ona je beležila sve što je diktirao i bila mu je najoštriji kritičar.

Njegova dela nose snažnu poruku da čovek treba da izabere svoj stav, da ima držanje i svoj vlastiti put. Noseći svoj krst čovek može da bude hrabar i dostojanstven ili da zaboravi čovečnost.

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja