Одржана трибина „Устав и политички систем“

16/09/2019

Трибина „Устав и политички систем“ одржана је у понедељак 16. септембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Лазар Слепчев, политички аналитичар и филозоф.

Слепчев је трибину започео дефинишући устав као скуп писаних и неписаних правила којима се одређују обавезе, овлашћења и функције различитих институција власти,њихови међусобни односи, као и односи између државе и појединца. Та правила разликују се од система до система.

Све цивилизације имале су неку врсту тог основног акта на основу којег су функционисале. Египатски фараони су признавали власт „правде“, кинески императори поштовали су „небо“, јеврејски краљеви Мојсијеве законе, исламски калифи углавном су баштинили „шеријатско право“, а у античком периоду постојао је „атински устав“ који је имао неке обрисе данашњег модерног устава – рекао је Слепчев.

Са грађанским револуцијама започиње тзв. доба писаних устава. Првенствено је реч о америчком уставу из 1787. и француској декларацији о правима човека и грађанина из револуционарне 1789. године.Ова два устава послужила су као образац за већину устава писаних у периоду који је надолазио, а реч је о времену конституисања националних држава на европском континенту.

Модерни устави углавном настају као продукт револуцинарних гибања, ратова и промена политичких система. Самим тим, они представљају успостављање једног новог поретка и пишу се у сврху прерасподеле политичке, економске и других облика моћи у одређеном друштву.

Једна од сврха устава је да обезбеди стабилност власти, што се постиже постављањем јасних правила политичке „игре“ у друштву где свако зна на који начин може да дође на позицију власти и под којим правилима се та власт може вршити. Устав,притом, мора да успостави равнотежу између права и обавеза појединца и ауторитета државе.

Ако је скројен по мери нације, устав може да буде дугог века. Можда је најбољи пример амерички устав, јер донет је као акт општег карактера, а већина ствари, које данас чине америчко друштво, настајала је у ходу, те је тај устав преживео до данас – казао је Слепчев на крају предавања.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања