Одржана трибина „Усташки злочини на Кордуну 1941. године“

27/01/2020

Tрибина „Усташки злочини на Кордуну 1941. године“ одржана је у понедељак 27. јануара у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је др Милан Мицић.

Кордун је током Другог светског рата поднео веома велике жртве. На том уском географском простору убијено је 6.200 војника, односно партизанских бораца, а цивилне жртве износиле су између 34.000 и 36.000. Од тог броја 88 одсто су били Срби рекао је Мицић.

Ови догађаји, навео је Мицић, имали су своју генезу 1914. и 1918. године када се догодио атентат на престолонаследника Франца Фердинанда, а Срби означени као колективни кривци од стране Аустроугарске.

По завршетку Великог рата југословенска идеја преточена је у заједничку државу, али се убрзо видела сва крхкост те државе која је створена брзо и неочекивано, те у23 године свог трајања  није успела ни да се организује, а већ је дошао њен слом 1941. године. Кључно питање у тој држави био је однос Срба и Хрвата. Септембра 1939. годинепотписан је споразум Цветковић-Мачек када је практично створена држава у држави.

    Односи између Срба и Хрвата били су изражени и раније, а на Кордуну посебно постају напети од општинских избора 1936. године, када су хрватске општине на том подручју добиле већину. У свим местима постављене су хрватске заставе, уклоњене ћириличне табле,а Мачек инсистира да се не плаћају државни порези. Већ се осећало оно што ће се почети дешавати 1941. године.

После оснивања НДХ 10. априла 1941. и доношења закона усмерених против Срба, Јевреја и Рома, усташке власти приступиле су организовању злочина над српским народом. Једно од најтеже погођених подручја био је Кордун где су локалне усташе и припадници усташке емиграције извршили масовне злочине над српским живљем.

У ноћи између 27. и 28. априла 1941. године, у селу Гудовцу код Бјеловара, група усташких емиграната на челу са Еугеном Дидом Кватерником и присталицама Хрватске сељачке странке, поубијала је око 200 српских сељака. Маја 1941. године догодио се масован злочин у Благају који су починиле усташе на челу са емигрантима Иваном Шарићем и Максом Лубурићем.

Масовни злочини догађали су се крајем јула и почетком августа 1941. године, као и у децембру исте године, што је изазвало оружани отпор и масовни устанак српског народа на Кордуну.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања