Одржана трибина „Уметност и аутизам“

20/02/2016

У клубу „Трибина младих“, у петак, 19. фебруара, у 18 часова одржана је трибина „Уметност и аутизам“.

Иницијатор организовања ове трибине  је академски сликар Зоран Чалија, уз подршку Културног центра Новог Сада. На овом скупу говорили су људи који живе са аутизмом, особе које сарађују и помажу аутистима, родитељи аутистичне деце.

IMG_3233

Др Марта Молнар, као неко ко се годинама бави истраживањима на овом пољу, присутнима је објаснила како долази до аутизма, који су први и најчешћи симптоми, шта родитељи треба да ураде када се суоче са дијагнозом.

Маја Стојановић, академска сликарка, која иза себе има године рада са аутистичном децом, пренела је своја искуства.

– Рад са особама са аутизмом је занимљив али може бити и тежак. Пре свега је битно разумети шта они желе и колико могу. Оно што сам ја у пракси запазила је да резултати рада могу бити одлични.

Из угла родитеља који има аутистично дете говорила је Мирјана Радовановић, председница скупштине удружења „Призма аутизма“.

– Уметност је најбољи медијум којим наша деца преносе спољном свету оно што желе да кажу, то говорим са аспекта родитеља.

Историчарка уметности, Биљана Јотић изразила је велико задовољство што је учесник овакве трибине. Она је истакла да уметност може да пружи нешто што егзактне науке не могу, да уметност утиче на аутизам на више начина.

Академски сликар, Зоран Чалија, захвалио се свима који су учествовали у организовању ове трибине и рекао је да ће ово бити само једна од многих које би могле бити организоване, сада када је остварена сарадња и када постоји велика жеља да се о томе говори.

IMG_3246

-Сматрам да је више наш хендикеп што не разумемо ми њих, него што они не разумеју нас – рекао је Чалија

Присутнима су се обратили и Милош Ненадовић, младић који је аутистичан, а врло успешно се бави вајањем и Игор Деспотовић, такође дечак са аутизмом, глумац и спортиста који има преко 50 медаља. Обојица су присутнима говорили о ономе што раде, у чему су се пронашли, какве су њихове жеље.

-Овај свет је пун предрасуда. За мене је само важно да је човек добар у срцу – овим речима је Милош Ненадовић је затворио трибину.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2ltTpKvzkWQ[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања