Одржана трибина „Улога полиције у држави“

20/08/2019

Трибина „Улога полиције у држави“ одржана је у уторак 20. августа у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Лазар Слепчев, политички аналитичар и филозоф.

Слепчев је предавање започео констатацијом да као и војска, полицијске снаге представљају део државе који може да примени силу. Полиција је, рекао је даље аутор, настала у 19. веку као последица незадовољства и немира изазваних индустријализацијом и као потреба државе да санкционише штрајкове и побуне грађанства које су у том периоду представљале нуспродукт индустријске револуције.

Прву професионалну полицијску формацију 1829. године у Лондону утемељио је Роберт Пил. До 1856. тај циклус је заживео у  Великој Британији. Касније, крајем 19. и у 20. веку и друге земље су прихватиле тај концепт и прилагодиле га својим потребама.

– Полиција је више од војске интегрисана у друштво јер њени припадници, по правилу, живе на територији на којој врше своју дужност у склопу полицијске службе – рекао је Слепчев и додао да постоје три различита приступа природи и улози полиције у друштву: либерални, конзервативни и радикални приступ.

Према либералном гледишту, полиција је неутрално тело чији је задатак одржавање унутрашњег реда и заштита индивидуалних права и слобода грађана. Конзервативно гледиште наглашава улогу полиције у очувању ауторитета државе при чему се истиче значај полиције као органа принуде способног да контролише друштвене и грађанске немире.

У овом гледишту се већ препознаје да се полицији толерише залазак у одређену зону репресије. Полиција се ту види као механизам политичке контроле. Радикално виђење, међутим, сматра полицију средством репресије у корист државе, а не у интересу становништва. Полиција, сматра се такође, служи елитама, а не народу.

Слепчев је у наставку навео да постоји и принцип полицијске државе који се односи на облик владавине у којем је потпуно нарушена равнотежа између овлашћења полиције и грађанских слобода. Полицијске снаге у том случају делују изван правног оквира и нису одговорне ни судовима, а ни јавности за своје чињење.

У савременој држави полиција подразумева велику административну организацију. У полицијским станицама становништво вади личне возачке и путне исправе. Полиција је, такође, често и део царинске структуре и пограничног обезбеђења држава. Постоје и специјалне полицијске јединице које су предвиђене за шири спектар деловања, почевши од елементарних непогода до талачких криза и тероризма.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања