Одржана трибина „Украјина – зачетак Мајдана“

20/02/2020

Tрибина „Украјина – зачетак Мајдана“ одржана је у четвртак 20. фебруара у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Предраг Рајић, правник.

Аутор је на почетку предавања подсетио да је револуција на Мајдану започела на Аранђеловдан, 21. новембра 2013. Године, а окончала се 21. фебруара 2014. године збацивањем Виктора Јануковича, доласком на власт опозиционих снага и брисањем до тада најјаче партије, Партије региона, као и Комунистичке партије Украјине.

-Мајдан је временом добио своју националну ноту и претворио се у нешто што смо виђали деценијама раније у простору Источне Европе. Може се упоредити са револуцијама у Румунији 1989. године, као и са револуцијама на Западу које су постојале деценијама и вековима унатраг, а са циљем да се креира нови политички оквир – рекао је Рајић.

Подсећајући на прилике уочи Мајдана, Рајић је казао да способност украјинске опозиције да се уједини и направи јединствен блок (реч је о савезу Тимошенкове, Кличка и Тјанибека) доводи до тога да у многим изборним јединицама Партије региона, која је окупљала највећи део проруских гласова у Украјини, осваја највећи број мандата по једнокружном већинском систему. То доводи до победе ове опције на парламентарним изборима пре Мајдана.

 Током 2013. године Украјина преговара са Бриселом о Споразуму о стабилизацији и придруживању, али тај споразум Јанукович не потписује, што је довело до вишемесечних демонстрација. Тај догађај заправо представља почетак Мајдана. Почело је објавом новинара Мустафе Најима на Фејсбуку који је поручио: „Дођите сви на Мајдан (Трг независности у Кијеву), обуците јакне, остаћемо овде, не идемо нигде, доста су нас лагали“. Имао је, притом, на уму да је Јанукович све време говорио да неће окренути леђа Европи.

               Првог дана окупило се неколико стотина људи, а после се њихов број из дана у дан увећавао, али су протести све време били мирни. Деветог дана тај протест поприма сасвим другачији ток и то је, по оцени Рајића, била преломна тачка украјинске револуције.

Јанукович је, наиме, донео катастрофалну политичку процену – послао је полицију да разбије демонстрације. Тада је миран протест прерастао у националну револуцију.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања