Одржана трибина „Украјина: Наранџаста револуција“

13/12/2019

Tрибина „Украјина: Наранџаста револуција“ одржана је у петак 13. децембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Предраг Рајић, правник.

Аутор је на почетку подсетио да је Наранџаста револуција из 2004. године у међувремену добила и назив „први мајдан“, јер се догодила десет година пре другог „мајдана“ који нам је сада много познатији. Мајдан је у тромилионском Кијеву централни градски Трг независности на којем се укрштају све важније улице и булевари.

– Наранџаста револуција избила је на Аранђеловдан 21. новембра 2004. године. Свети Архангел је заштитник Кијева. Занимљиво је да је на исти дан 2014. године избила и револуција на Мајдану. Увод у Наранџасту револуцију почео је још 2001. године. Она није тек тако букнула сама од себе и није испровоцирана само једним догађајем – рекао је Рајић.

2000.година у Украјини била је обележена тзв. касетним скандалом који је започет 28. новембра, када је украјински политичар Александар Мороз јавно оптужио председника Леонида Кучму да је умешан у убиство Георгија Бонгазеа, етничког Грузина, оснивача једног од најутицајнијих украјинских медија, портала и листа „Украјинска правда.“

Ниједан украјински председник, па ни Кучма, који је уз Јануковича најпрорускији, није желео да Украјину у потпуности окрене ка Москви. Како су Запад и Русија затезали своје односе, тако је политичка сцена Украјине била све израженија. Још је Бжежински својевремено рекао да је Русија са Украјином евроазијска сила, а без Украјине – азијска сила.

Кучма је као врховни командант војске 2003. године донео акт с циљем да се побољшају односи са САД. Послао је контигент украјинске војске у помоћ Американцима приликом инвазије на Ирак. Било је то у тренутку када су ту инвазију од европских земаља бојкотовале Немачка и Француска, а подржавале Британија и Пољска.

На председничким изборима 2004. била су само два кандидата – Виктор Јушченко (Коалиција „Наша Украјина“) и Виктор Јанукович (Партија региона). Бирачи су се поларизовали. У другом кругу, који је одржан (опет) на Аранђеловдан, оба штаба проглашавају своју победу док државна комисија ћути. Крећу масовне демонстрације присталица Јушченка који тврде да је његова победа покрадена.

У тзв. трећем кругу избора (поновљен је други круг) 26. децембра 2004. године убедљиво побеђује Јушченко освојивши 15,1 милиона гласова. Јануковичу је поверење дало 12,8 милиона бирача.

-Наранџаста револуција имала је првенствено карактер социјалног бунта, борбе против олигархизације, као и против Кучме и њему наклоњених људи које је он покушао да доведе на власт како би продужио свој утицај у Украјини. Између Наранџасте и Мајдан револуције не може се ставити знак једнакости ни по методама, a ни по последицама – закључио је Рајић на крају трибине.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања