Одржана трибина „Украјина – Кијевска рус’ као темељ државности“

05/06/2019

Tрибина „Украјина – Кијевска рус’ као темељ државности“ одржана је у среду 5. јуна у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Предраг Рајић, правник.

 

Аутор је предавање започео објашњењем да у Украјини постоји врста класичног етнонационализма, прилично присутна у савременом украјинском друштву, која није доминантна, али  заузима значајан простор у јавној политици и на западу и на истоку земље. Упркос томе, не може се сматрати изразито надмоћном у самом украјинском друштву.

Доминантнија је врста тзв. грађанског национализма и патриотизма која би требало да окупи све Украјинце и која сматра да бити Украјинац не подразумева само етничку него и националну одредницу која изједначава држављанство и националност. Овај принцип нема довољно сензибилитета према осталим етничким групама – рекао је Рајић.

Кијевскаја рус“ као термин (код нас се каже „Кијевска Русија) користи се у Украјини, Русији и Белорусији. Сва три народа и државе позивају се на средњовековну и прву источнословенску државу насталу у 9. веку која данас највећим делом територијално спада уУкрајину. Сва три народа, дакле, налазе своје исходиште у њој, као и одређену врсту оправдања за неке своје тенденције или аспирације.

Оне су највидљивије у актуелном сукобу Руса и Украјинаца где уместо да Кијевскаја рус повеже ова два блиска источнословенска народа, она их у великој мери дели, јер одређене групације на обе политичке сцене покушавају да ексклузивно присвоје њено значење и тумаче је на начин који њима одговара.

Прва престоница Кијевскаје рус није био Кијев,него Новгород. Постала је „Кијевскаја рус 882. године,када је заузет град Кијев, и потрајала је до средине 12.века. Имала је утицај и у првој половини 13. века.

До раздвајања тих гледишта дошло је у 19. и 20. веку.Многи историчари сматрају да су за стварање савремене украјинске нације најзаслужнији били Лењин и комунистичка партија, мада је идеја о стварању засебне украјинске нације постојала и раније, почевши од слома царске Русије.

Данас би Кијевскаја рус требало да буде поље спајања. Сва три народа требало би да се поносе том чињеницом, да не улазе у сукобе и да једни другима не ускраћују то право и због тога што су их и Кијевскаја рус и Свети кнез Владимир увели у саставни део данашње европске културне баштине – закључио је Рајић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања