Održana tribina „Ukrajina između Narandžaste revolucije i Majdana“

17/01/2020

Tribina „Ukrajina između Narandžaste revolucije i Majdana“ održana je u petak 17. januara u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Predrag Rajić, pravnik.

Period od 2004. do 2014. godine Rajić je okarakterisao kao „ukrajinsko smutno doba“, a reč je o etapi demokratije koja se razvijala kroz političke okršaje u Ukrajini. Na taj način pokušavao se uspostaviti održiv politički sistem.

To je situacija u kojoj se stvara društvena klima koja ne pogoduje oligarsima, jer nastaje klasa građana koja je svesna problema oligarhizacije, nastale devedesetih godina. Najznačajniji ukrajinski oligarsi (Ahmetov, Pinčuk, Kolomojski) imaju bogatstvo mereno milijardama dolara, stečenih u periodu divlje tranzicije i privatizacije posle raspada SSSR-a.

-Posle Narandžaste revolucije 2004. godine koja je imala socijalni karakter i koja je završena mirnim sredstvima, a od Majdan revolucije iz 2014. godine razlikuje se po uzrocima, ciljevima i metodama, imamo period kohabitacije i sukoba tri najvažnije političke grupacije u tom momentu – Naša Ukrajina (Viktor Juščenko), Otadžbina (Julija Timošenko) i Partija regiona (Viktor Janukovič) – podsetio je Rajić.

Mada je Narandžasta revolucija imala socijalni karakter, rekao je autor tribine u nastavku, nju su izneli lideri koji su ukrajinski nacionalisti i koji su imali cilj da Ukrajinu uvedu u EU i, što je bio njihov glavni motiv, da izađu iz ruske sfere interesa. Nisu svoje planove sproveli do kraja, jer je došlo do kohabitacije, te je u tom trenutku predsednik Ukrajine bio Juščenko, a premijer Janukovič.

To je potrajalo do vanrednih parlamentarnih izbora 2006. i 2007. godine. Uprkos pobedi Partije regiona, koja je pobedila sa 32.1 posto, vladu je formirala Timošenko. Ona je vladala do 2010. godine. Partija regiona je 2012. uspela da formira vlast.

Period od poslednje četiri godine pred Majdan bio je ključan, smatra Rajić, jer je su vlast izgubili oni koji su se do tada zalagali za izlazak iz ruske sfere interesa, a na vlasti su bili oni koji su se zalagali da Ukrajina bude što bliže Moskvi.

To je najveći deo ukrajinske javnosti frustriralo, došlo je do radikalizacije ukrajinske političke scene, do definitivnog zauzimanja strana. Partija regiona sve više klizila je ka Rusiji i naposletku je sve kulminiralo revolucijom na Majdanu, jer je Viktor Janukovič odbio da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji.

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja