Одржана трибина „Украјина између Наранџасте револуције и Мајдана“

17/01/2020

Tрибина „Украјина између Наранџасте револуције и Мајдана“ одржана је у петак 17. јануара у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Предраг Рајић, правник.

Период од 2004. до 2014. године Рајић је окарактерисао као „украјинско смутно доба“, а реч је о етапи демократије која се развијала кроз политичке окршаје у Украјини. На тај начин покушавао се успоставити одржив политички систем.

То је ситуација у којој се ствара друштвена клима која не погодује олигарсима, јер настаје класа грађана која је свесна проблема олигархизације, настале деведесетих година. Најзначајнији украјински олигарси (Aхметов, Пинчук, Коломојски) имају богатство мерено милијардама долара, стечених у периоду дивље транзиције и приватизације после распада СССР-а.

-После Наранџасте револуције 2004. године која је имала социјални карактер и која је завршена мирним средствима, а од Мајдан револуције из 2014. године разликује се по узроцима, циљевима и методама, имамо период кохабитације и сукоба три најважније политичке групације у том моменту – Наша Украјина (Виктор Јушченко), Отаџбина (Јулија Тимошенко) и Партија региона (Виктор Јанукович) – подсетио је Рајић.

Мада је Наранџаста револуција имала социјални карактер, рекао је аутор трибине у наставку, њу су изнели лидери који су украјински националисти и који су имали циљ да Украјину уведу у ЕУ и, што је био њихов главни мотив, да изађу из руске сфере интереса. Нису своје планове спровели до краја, јер је дошло до кохабитације, те је у том тренутку председник Украјине био Јушченко, а премијер Јанукович.

То је потрајало до ванредних парламентарних избора 2006. и 2007. године. Упркос победи Партије региона, која је победила са 32.1 посто, владу је формирала Тимошенко. Она је владала до 2010. године. Партија региона је 2012. успела да формира власт.

Период од последње четири године пред Мајдан био је кључан, сматра Рајић, јер је су власт изгубили они који су се до тада залагали за излазак из руске сфере интереса, а на власти су били они који су се залагали да Украјина буде што ближе Москви.

То је највећи део украјинске јавности фрустрирало, дошло је до радикализације украјинске политичке сцене, до дефинитивног заузимања страна. Партија региона све више клизила је ка Русији и напослетку је све кулминирало револуцијом на Мајдану, јер је Виктор Јанукович одбио да потпише Споразум о стабилизацији и придруживању Украјине Европској унији.

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања