Одржана трибина у част сећања на солунске добровољце

02/06/2016

Предавање „Седам и по деценија од голготе солунских добровољаца и њихових породица у Бачкој пролећа 1941. године“ одржано je у среду 1. јуна на „Трибини младих“. О теми су говорили Ђорђе Вукмировић, новинар и Срђан Граовац, историчар.

DSC_0014

Циклус трибина „Култура сећања“ посвећен је историјским чињеницама и догађајима који су прекривени велом заборава, а битан су сегмент националне историје српског народа.

– Ова тема је неправедно заборављена, реч је о солунским добровољцима који су колонизовани на овим просторима где су дочекали трагичну судбину и страдање у Другом светском рату. Заборав злочина злочин је такође – рекао је новинар Ђорђе Вукмировић.

DSC_0003

Историчар Срђан Граовац објаснио је какве су биле прилике у међуратној Европи, на Балкану и у самој Краљевини Југославији. Говорио је о току догађаја који су се одвијали од почетка окупације па све до краја рата. Посебан акценат је стављен на систематске злочине који су извршени на подручју Бачке где су тадашње мађарске власти убиле на хиљаде становника и породица солунских добровољаца.

– Тема о којој говоримо је трагична, болна и заборављена. Прошло је 75 година од почетка  голготе храбрих солунских добровољаца, овај пут у Другом светском рату. Крајње је време да се поклонимо њиховим сенима и да им одамо дужно поштовање – рекао је Граовац.

DSC_0004

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања