Održana tribina „Turska, od puča do izbora”

22/06/2018

Tribina „Turska, od puča do izbora” održana je u petak 22. juna u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Nemanja Starović, istoričar.

U uvodnom delu tribine, predavač je podsetio da je vojni puč 15. jula 2016. godine proizveo brojne posledice na unutrašnjem planu u Turskoj, te da je ubrzao i pre toga uočljivu promenu spoljnopolitičkog kursa velike države koja spaja Balkan sa Bliskim istokom.

Takođe, ustavne promene izglasane na referendumu u aprilu 2017. godine donele su bitne promene u političkom uređenju, uvodeći klasični predsednički sistem poput onog koji postoji u Americi.

Do raspisivanja vanrednih predsedničkih i parlamentarnih izbora, koji će biti održani 24. juna, došlo je neposredno posle za Tursku veoma uspešne intervencije na severu Sirije, ali i u atmosferi obeleženoj nagomilanim izazovima na ekonomskom planu.

U nastavku tribine, Starović je ocenio da su prvih 10 godina vlasti (do 2013. godine) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegovog režima bile u nekoj vrsti grča, jer im je drugi važan „igrač”, armija, pružala veliki otpor.

Prošla je decenija u nastojanju Erdogana da pod kontrolu stavi vojni vrh i armiju. Ta „borba” rezultirala je i sa nekoliko sudskih procesa kroz koje je Erdoganov režim uspeo da stavi armiju pod kontrolu. To nije bilo jednostavno zbog izgrađenog uticaja nepolitičkog aktera – pokreta Hizmet na čelu sa imamom Fetulahom Gulenom.

Reč je o veoma dobro organizovanom i razgranatom pokretu koji deluje 40-ak godina i koji ima čitavu mrežu medija, škola u kojima po povoljnim uslovima pruža kvalitetno obrazovanje, kao i bolnica i građevinskih kompanija. Pokret deluje i van Turske, a procenjuje se da njegova imovina vredi oko 20 milijardi dolara.

– U momentu kada je Erdogan uspeo da slomi otpor armije, on shvata da je učinio veliku uslugu protivniku Gulenu. Kroz čistku u vojsci, odstranjeni su ne samo Erdoganovi neistomišljenici nego i protivnici pokreta Hizmet. U narednom periodu Erdogan i Gulen postaju protivnici, što je rezultiralo pučem 2016. godine – rekao je Starović.

U puču, koji je pripremio Gulen, koji se nalazi u Pensilvaniji, stradalo je 200 ljudi, a nekoliko hiljada je povređeno. Puč je propao, mada je pripreman mesecima. Postoje indicije da su ruske obaveštajne službe pomogle Erdoganu da osujeti pučiste.

Usledilo je obaranje ruskog aviona iznad severa Sirije, a zatim i velika migrantska kriza. Turska je dobila u tom talasu više od tri miliona migranata na svojoj teritoriji te izdvaja milijarde evra za njihovo humanitarno zbrinjavanje.

Turska, dakle, svoje obaveze izmiruje, ali to ne radi i Brisel, koji nije ispunio obećanje o finansijskoj pomoći toj zemlji. Nije, takođe, ubrzan ni proces ulaska Turske u EU, kao ni ulazak turskih građana na belu Šengensku listu.

Starović je na kraju prognozirao da Erdoganovo predsedničko mesto na predstojećim izborima neće biti ugroženo čak ni ako bude dospeo u drugi krug, ali kada je reč o parlamentarnim izborima, situacija će biti znatno komplikovanija.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja