Одржана трибина „Турска, од пуча до избора”

22/06/2018

Трибина „Турска, од пуча до избора” одржана je у петак 22. јуна у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Немања Старовић, историчар.

У уводном делу трибине, предавач је подсетио да је војни пуч 15. јула 2016. године произвео бројне последице на унутрашњем плану у Турској, те да је убрзао и пре тога уочљиву промену спољнополитичког курса велике државе која спаја Балкан са Блиским истоком.

Такође, уставне промене изгласане на референдуму у априлу 2017. године донеле су битне промене у политичком уређењу, уводећи класични председнички систем попут оног који постоји у Америци.

До расписивања ванредних председничких и парламентарних избора, који ће бити одржани 24. јуна, дошло је непосредно после за Турску веома успешне интервенције на северу Сирије, али и у атмосфери обележеној нагомиланим изазовима на економском плану.

У наставку трибине, Старовић је оценио да су првих 10 година власти (до 2013. године) турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и његовог режима биле у некој врсти грча, јер им је други важан „играч”, армија, пружала велики отпор.

Прошла је деценија у настојању Ердогана да под контролу стави војни врх и армију. Та „борба” резултирала је и са неколико судских процеса кроз које је Ердоганов режим успео да стави армију под контролу. То није било једноставно због изграђеног утицаја неполитичког актера – покрета Хизмет на челу са имамом Фетулахом Гуленом.

Реч је о веома добро организованом и разгранатом покрету који делује 40-ак година и који има читаву мрежу медија, школа у којима по повољним условима пружа квалитетно образовање, као и болница и грађевинских компанија. Покрет делује и ван Турске, а процењује се да његова имовина вреди око 20 милијарди долара.

– У моменту када је Ердоган успео да сломи отпор армије, он схвата да је учинио велику услугу противнику Гулену. Кроз чистку у војсци, одстрањени су не само Ердоганови неистомишљеници него и противници покрета Хизмет. У наредном периоду Ердоган и Гулен постају противници, што је резултирало пучем 2016. године – рекао је Старовић.

У пучу, који је припремио Гулен, који се налази у Пенсилванији, страдало је 200 људи, а неколико хиљада је повређено. Пуч је пропао, мада је припреман месецима. Постоје индиције да су руске обавештајне службе помогле Ердогану да осујети пучисте.

Уследило је обарање руског авиона изнад севера Сирије, а затим и велика мигрантска криза. Турска је добила у том таласу више од три милиона миграната на својој територији те издваја милијарде евра за њихово хуманитарно збрињавање.

Турска, дакле, своје обавезе измирује, али то не ради и Брисел, који није испунио обећање о финансијској помоћи тој земљи. Није, такође, убрзан ни процес уласка Турске у ЕУ, као ни улазак турских грађана на белу Шенгенску листу.

Старовић је на крају прогнозирао да Ердоганово председничко место на предстојећим изборима неће бити угрожено чак ни ако буде доспео у други круг, али када је реч о парламентарним изборима, ситуација ће бити знатно компликованија.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања