Одржана трибина „Тајна Срба, народа између Истока и Запада“

03/11/2016

Трибина „Тајна Срба, народа између Истока и Запада“ аутора Огњена Карановића одржана je  у четвртак 3. новембра  у Клубу „Трибина младих“.

Огњен Карановић покушао је  да са историјског аспекта, трагајући по богатој историји Срба и српског народа, нађе одговор на питање „да ли је Србија у Европи или није?“. Нови Сад је понео звање европске престонице културе за 2021. годину, која је према речима аутора и ласкава и обавезујућа. На поменути начин Нови Сад је постао први српски град који је у историји и званично добио једно престижно статусно обележје „из руку“ европске породице народа, тј. од стране Европске уније.

img_0819
Огњен Карановић

– Чујемо да је та титула и ласкава и престижна, али ја бих пре свега рекао да је изазовна. Изазовна је и у духовном погледу. У шали можемо рећи да је Нови Сад примљен у Европу пре Србије, па нам се том опаском намеће питање да ли је Србија у Европи или није – рекао је Карановић.

Карановић је нагласио да су могући одговори на ова питања веома комплексни и многе генерације из прошлости суочавале су се са том недоумицом. Та дилема условила је вековне полемике из којих су рођени различити страхови, ломови, поделе и тешко бреме нестабилности  национално-идентитетских интереса или циљева српског народа у прошлости.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=6mYAkLx1TTk[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања