Održana tribina „Svetska kriza i njene poslediceˮ

21/08/2017

U okviru ciklusa „Razgovori o geopoliticiˮ, tribina „Svetska kriza i njene posledice“ održana je u ponedeljak 21. avgusta u Klubu „Tribina mladihˮ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Milorad Vukašinović, novinar i publicista.

 

Na početku predavanja, Vukašinović je govorio o analizi svetske ekonomske i finansijske krize kroz redukcionizam, ističući da je potreban novi multidisciplinaran pristup analizi ove krize. Kao primer naveo je da je ruski autor Aleksandar Molotkov koji je u tekstu „Ekononomija ekumenizma“ ukazao na duhovni kontekst svetske krize. On je zastupao stanovište da je ekonomija materijalizovana etika i postavio je pitanje da li je u uslovima ekonomske krize moguća obnova ruske samodovoljnosti.

Molotkovljev zaključak je da se u Rusiji 90- tih godina 20. veka desio istorijski paradoks.

– Usvojen je neoliberalni zapadni ekonomsko – socijalni koncept razvoja ekonomije i društva, a sa druge strane dogodila se obnova ruske pravoslavne crkve – rekao je Vukašinović dodavši da u uslovima globalizacije i uticaja medija na društvenu svest, pravoslavna ruska crkva treba da osmisli jedan koncept socijalne doktrine koji bi bio odgovor na izazove globalizacije projektovane sa zapada.

U zapadnim društvima pod uticajem neoliberalizma, desila su se velika ekonomska i socijalna raslojavanja koja su 2008. godine poslužila kao osnov za predsedničku kampanju Baraka Obame.

 Mi, Amerikanci, smo „nacija rasplamsalih gnevova“- kazao je Vukašinović citirajući Kerolin Mejns, američku autorku jedne brošure iz 2009. godine koja je na neki način još tada predosetila izbor Donalda Trampa za 45. američkog predsednika kojim se narušio globalni mit o Americi kao ideji.

Vukašinović je potom govorio o posledicama svetske krize. Po mišljenju ovog publiciste, od 70-tih godina prošlog veka,  država je počela da se povlači iz mnogih životnih sfera, a SAD  je počela da se meša u nešto što se kod nas zove „porodični odnosi“, a u Americi „privatnost“.

Na kraju tribine, Vukašinović je kazao da je kriza neoliberalizma dovela do kraha zapadnocentrične vizije sveta i pojave novih aktera sa Istoka, a to su Kina, Indija i Rusija, ali ne treba zaboraviti ni na islamski svet, Afriku i Latinsku Ameriku.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja