Одржана трибина „Светска криза и њене последицеˮ

21/08/2017

У оквиру циклуса „Разговори о геополитициˮ, трибина „Светска криза и њене последице“ одржана је у понедељак 21. августа у Клубу „Трибина младихˮ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Милорад Вукашиновић, новинар и публициста.

 

На почетку предавања, Вукашиновић је говорио о анализи светске економске и финансијске кризе кроз редукционизам, истичући да је потребан нови мултидисциплинаран приступ анализи ове кризе. Kao пример навео је да је руски аутор Александар Молотков који је у тексту „Еконономија екуменизма“ указао на духовни контекст светске кризе. Он је заступао становиште да је економија материјализована етика и поставио је питање да ли је у условима економске кризе могућа обнова руске самодовољности.

Молотковљев закључак је да се у Русији 90- тих година 20. века десио историјски парадокс.

– Усвојен је неолиберални западни економско – социјални концепт развоја економије и друштва, а са друге стране догодила се обнова руске православне цркве – рекао је Вукашиновић додавши да у условима глобализације и утицаја медија на друштвену свест, православна руска црква треба да осмисли један концепт социјалне доктрине који би био одговор на изазове глобализације пројектоване са запада.

У западним друштвима под утицајем неолиберализма, десила су се велика економска и социјална раслојавања која су 2008. године послужила као основ за председничку кампању Барака Обаме.

 Ми, Американци, смо „нација распламсалих гневова“- казао је Вукашиновић цитирајући Керолин Мејнс, америчку ауторку једне брошуре из 2009. године која је на неки начин још тада предосетила избор Доналда Трампа за 45. америчког председника којим се нарушио глобални мит о Америци као идеји.

Вукашиновић је потом говорио о последицама светске кризе. По мишљењу овог публицисте, од 70-тих година прошлог века,  држава је почела да се повлачи из многих животних сфера, а САД  је почела да се меша у нешто што се код нас зове „породични односи“, а у Америци „приватност“.

На крају трибине, Вукашиновић је казао да је криза неолиберализма довела до краха западноцентричне визије света и појаве нових актера са Истока, а то су Кина, Индија и Русија, али не треба заборавити ни на исламски свет, Африку и Латинску Америку.

 

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања