Одржана трибина „Свет у 2017. години“ аутора Милорада Вукашиновића

30/01/2017

У Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, 30. јануара, новинар и публициста Милорад Вукашиновић одржао је предавање на актуелну тему „Свет у 2017. години“.

Милорад Вукашиновић на самом почетку предавања конципира његов циљ а то је покушај анализе кључних тенденција у светској политици након Брегзита и избора Доналда Трампа за председника, као фундаменталних и епохалних догађаја. Како би приближио значај наведених збивања у свету, он их поистовећује са падом Берлинског зида и почетком економске кризе, чији суштински проблеми још нису решени. Напомиње да су након ових догађаја геополитичка истраживања више окренута класичним постулатима геополитике, што имплицира да је понашање Америке сада доста предвидљивије. Трампова победа је ветар у леђа онима који теже структуралним променама у Европи. Априлски избори у Француској, као и изјашњавање Холандије и Немачке поводом Европске уније јесу два битна догађаја која ће одредити дешавања у Европи. Прогнозира се, такође, и распад Европске уније на три дела: на прокатоличке земље, земље окупљене око Немачке и на такозвану православну унију.

Неизоставна тема је и исход сиријске кризе која је тангентално везана за мигрантску кризу. Направивши дигресију, Вукашиновић напомиње да је мигрантска криза свеприсутна друштвена појава која много даље сеже у прошлост, а не само пар година колико траје медијско акцентовање овог социјалног феномена. Трамп најављује рат против радикалног исламизма и самим тим је на видику промена парадигме у сиријској кризи. Главни финансијски центри радикалног исламизма, који је подједнако окренут против хришћанства али и традиционалног ислама, налазе се у Британији.  Најважније питање за нас јесте у ком ће се правцу кретати друштвене и политичке тенденције на Балкану. Милорад Вукашиновић и даље заступа чињеницу да је Балкан још увек „пупак света“ или тачка сударања геополитичких светских дешавања. Прогресивна промена која се јавља је та да се полако али сигурно после тридесет година мења улога Србије на Балкану. Милорад је оптимиста, што се Балкана тиче, због евидентног руског и кинеског утицаја.

Закључак овог предавања јесте тај да ће 2017. година бити веома занимљива јер је очигледно дошло време за нови међународни правни и политички поредак и то није нити теза, нити хипотеза већ реалност светске политике.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања