Одржана трибина „Суочавање са прошлошћу: досије Абориџини

15/01/2020

У оквиру циклуса Зеленa дебатa, трибина „Суочавање са прошлошћу: досије Абориџини“, одржана је у среду 15. јануара у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и модератор био је Данило Копривица.

Причу о вероватно најстаријем народу живог света које бели човек назива Абориџинима, Копривица је започео подсећањем да се овај народ у Аустралију доселио пре најмање 40.000 година додавши да је размишљао да ли је трибина о Абориџинима, одавно испланирана за овај термин, адекватна у тренутку када у тој земљи бесне пожари. Дошао је до закључка да је реч о двема испреплетеним темама.

-Аустралија је данас угљенисана земља. Спржено је 11,2 милиона хектара земље, 29 људи је настрадало и око 250.000 је евакуисано. Угинула је милијарда животиња – нестала је трећина популације коала и слепих мишева. Материјалну штету осигуравајућа друштва проценила су на 2,3 милијарди долара, а грубе процене иду и до 20 милијарди долара. Штета је ненадокнадива, изгореле су кишне шуме које раније никада није хватао пожар –рекао је Копривица.

У наставку трибине, аутор се осврнуо на историјат Абориџина. Њих је било око 300.000 пре доласка белог човека (масовне колонизације Енглеза у 18. веку). Средина 20. века представљала је најмрачнији период за Абориџине. Из шездесетих годинасу познати догађаји „Украдене генерације“ и „Украдена земља“.

Док је у првом случају реч о државном одузимању староседелачке деце од родитеља без оправданих хуманих повода, у другом случају одузимане су абориџинске територије и уступане су Великој Британији зарад многобројних проба нуклеарног наоружања. Њихове страшне последице и данас оптерећују друштвени живот Аустралије.

У то време преостало је свега 40.000 „чистих“ Абориџина. У последње време за њих долазе „зелени дани“ и данас  они представљају 2,8 % укупног становништва у Аустралији (650.000 људи).

Прастари Абориџини нису оставили писане трагове него цртеже и усмено наслеђе. Сматра се да су се у далекој прошлости служили са 250 језика и око 600 дијалеката. Данас је тај број далеко мањи, јер је мноштво племена изумрло, те се сматра да се они у 21. веку споразумевају на око 50 језика.

Они не припадају ни једној религији, верују у свет снова и реинкарнацију (да се људи враћају у облику животиња) и веома поштују своје претке.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања