Одржана трибина „Српско – руски односи у геополитичком контексту“

25/05/2016

Трибина „Српско – руски односи у геополитичком контексту“ аутора Бранка Радуна одржана је у уторак 24. маја у клубу „Трибина младих“.  О односима Србије и Русије у геополитичком контексту и утицају избора и геополитичких промена у свету на српско – руске односе у садашњости и будућности поред аутора говорили су књижевник Мирослав Алексић и историчар Милован Балабан.

DSC_0004
Мирослав Алексић, Бранко Радун и Милован Балабан

Из угла историчара о увек актуелној теми говорио је Милован Балабан. Он је истакао да Србија и Русија имају заједничку нит и повезаност на духовном, историјском и савременом аспекту.

-Духовни контакт и љубав Срба према Русији и Русима је фактор који се мора увек уважавати када Запад или неко други вржи притиске – објаснио је Балабан.

О културним везама српског и руског народа говорио је књижевник Мирослав Алексић. Он је истакaо да је још у време владавине Петра Великог у Русију отишао одрђен број Срба који су били поштовани и уважавани на двору. Кроз читаву историју два народа су културолошки повезана и та веза је одолела свим променама и бурним догађајима из прошлости. Један од новијих примера руске помоћи Србији када је култура у питању је свако спречавање одлуке да се Косово прими у UNESCO.

Бранко Радун, политички аналитичар и новинар који се бави темом српско-руских односа говорио је о блискости две државе и два народа која датира још из периода Ивана Грозног, а о томе сведоче православне светиње на тлу Русије које су осликане фрескама српских светитеља.

-Русија, поред Сједињених Америчких Држава, једина је способна за војне подухвате далеко од своје територије. Кредибилитет и рејтинг Русије утиче на њен положај и то колико може да помогне Србији – закључио је Радун.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uXS5FNyjMCk[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања