Održana tribina „Srpsko pitanje na Kosovu i Metohiji“

04/09/2017

Tribina „Srpsko pitanje na Kosovu i Metohiji“ održana je u ponedeljak 11. septembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je gost iz Slovenije Danijel Igrec, magistar pravnih nauka i kolumnista. Na tribini je govorio i Željko Injac, urednik internet portala Vidovdan.

U uvodnoj reči, Željko Injac je rekao da je kod nas uvreženo mišljenje da je kosovski zavet ili kosovski mit nešto što je prevaziđeno i što treba odbaciti kao mračnu prošlost.

-To je potpuno pogrešna predstava, jer svi narodi imaju svoje mitove i oni nisu izraz preciznog prikazivanja istorijskih događaja, nego duhovni sadržaj naroda koji kroz tu mitologiju izražava svoju autentičnost – kazao je Injac i naveo primer da Englezi imaju mit o kralju Arturu, o kojem su snimili bezbroj filmova i ne odustaju od tog mita.

Potpuno je suludo, nastavio je dalje Injac, očekivati od srpskog naroda da odustane od svojih mitova, jer „da bi jedan narod imao budućnost, on mora da ima svoje mitove, svoju dušu, a deo te duše je i kosovski mit.

Po mišljenju Injca, pogrešno je i gledište da Srbi slave boj na Kosovu 1389. godine kao svoj poraz, jer nije knez Lazar otišao na Kosovo da izvrši kolektivno samoubistvo, nego je izabrao da se ne preda bez borbe.

-Istorijski gledano, to nije bio poraz, jer posle tog boja Turci na ovim prostorima nisu u narednih 70 godina ostvarili nekakav ubedljiviji uticaj, ali je tačno da se srpska država posle toga nije oporavila –  naveo je Injac.

On je, zatim, dodao da je Kosovo kao teritorija u poslednjih vek ili vek ipo češće bilo izvan nego unutar granica Srbije. Nije nama, rekao je dalje Injac, Kosovo presudno kao teritorija, nego kao zavet i naše svetinje koje su tamo. Zato i danas moramo insistirati na svojim pravima bez obzira na pritisak zapadnih sila.

Nastavljajući započetu temu, gost iz Slovenije Danijel Igrec najpre se osvrnuo na 2008. godinu u kojoj je eskalirala ekonomska kriza. Tada je došlo do velikih promena na međunarodnoj političkoj areni. Počele su da jačaju Rusija, Kina, Brazil, Indija i sve one države koje prema Srbiji imaju prijateljski stav i ne zalažu se za narušavanje našeg integriteta i suvereniteta.

– Zato je jako bitno da se Srbija ne povlači i da ne žuri sa finalizacijom pregovora o Kosovu i Metohiji. Naročito ne treba slušati političare koji su pomoću petooktobarskog puča došli na vlast u Srbiji i danas sugerišu, pa čak i otvoreno zahtevaju od državnog vrha Srbije da što pre prizna nezavisnost KiM – poručio je Igrec.

Po mišljenju gosta iz Slovenije, Srbija treba da bude svesna da zapadne sile u ovom momentu neće insistirati na nekoj vrsti formalnog priznanja Kosmeta, nego će pritiskati srpsku vlast da kroz određeni sporazum sa Prištinom dopusti Kosovu članstvo u onim međunarodnim organizacijama koje naziva univerzalnim: UNESKO, UNICEF, Svetska carinska unija i na kraju, Ujedinjene nacije. Članstvo u tim organizacijama Kosovu bi dalo međunarodna prava kao kada bi Srbija izričito priznala njegovu nezavisnost.

-Zapad, zapravo, teži da pomoću takvog sporazuma Srbije sa Prištinom od srpske vlasti iznudi legitimitet za nelegalno odvajanje dela njene teritorije. Takvim pristankom Srbija bi dala legitimitet i za NATO agresiju 1999. godine – smatra Igrec.

Na kraju tribine, Igrec je izneo mišljenje da u aktuelnoj situaciji, zvanični Beograd ima mogućnost da razmotri slanje diplomatske note Briselu i svim članicama Evropske unije u kojoj će staviti jasno do znanja da Srbija jeste za pregovore.

Pregovori, međutim, ne treba da budu nastavljeni sve dok se Priština jasno ne obaveže i ne pruži pune garancije za zaštitu prava Srba na Kosmetu, dok ne omogući povratak svih raseljenih, i dok ne pruži garancije za odštetu na srpskim verskim objektima koje su počinili Albanci.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja