Одржана трибина „Српско питање на Косову и Метохији“

04/09/2017

Tрибина „Српско питање на Косову и Метохији“ одржана је у понедељак 11. септембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је гост из Словеније Данијел Игрец, магистар правних наука и колумниста. На трибини је говорио и Жељко Ињац, уредник интернет портала Видовдан.

У уводној речи, Жељко Ињац је рекао да је код нас уврежено мишљење да је косовски завет или косовски мит нешто што је превазиђено и што треба одбацити као мрачну прошлост.

-То је потпуно погрешна представа, јер сви народи имају своје митове и они нису израз прецизног приказивања историјских догађаја, него духовни садржај народа који кроз ту митологију изражава своју аутентичност – казао је Ињац и навео пример да Енглези имају мит о краљу Артуру, о којем су снимили безброј филмова и не одустају од тог мита.

Потпуно је сулудо, наставио је даље Ињац, очекивати од српског народа да одустане од својих митова, јер „да би један народ имао будућност, он мора да има своје митове, своју душу, а део те душе је и косовски мит.

По мишљењу Ињца, погрешно је и гледиште да Срби славе бој на Косову 1389. године као свој пораз, јер није кнез Лазар отишао на Косово да изврши колективно самоубиство, него је изабрао да се не преда без борбе.

-Историјски гледано, то није био пораз, јер после тог боја Турци на овим просторима нису у наредних 70 година остварили некакав убедљивији утицај, али је тачно да се српска држава после тога није опоравила –  навео је Ињац.

Он је, затим, додао да је Косово као територија у последњих век или век ипо чешће било изван него унутар граница Србије. Није нама, рекао је даље Ињац, Косово пресудно као територија, него као завет и наше светиње које су тамо. Зато и данас морамо инсистирати на својим правима без обзира на притисак западних сила.

Настављајући започету тему, гост из Словеније Данијел Игрец најпре се осврнуо на 2008. годину у којој је ескалирала економска криза. Тада је дошло до великих промена на међународној политичкој арени. Почеле су да јачају Русија, Кина, Бразил, Индија и све оне државе које према Србији имају пријатељски став и не залажу се за нарушавање нашег интегритета и суверенитета.

– Зато је јако битно да се Србија не повлачи и да не жури са финализацијом преговора о Косову и Метохији. Нарочито не треба слушати политичаре који су помоћу петооктобарског пуча дошли на власт у Србији и данас сугеришу, па чак и отворено захтевају од државног врха Србије да што пре призна независност КиМ – поручио је Игрец.

По мишљењу госта из Словеније, Србија треба да буде свесна да западне силе у овом моменту неће инсистирати на некој врсти формалног признања Космета, него ће притискати српску власт да кроз одређени споразум са Приштином допусти Косову чланство у оним међународним организацијама које назива универзалним: УНЕСКО, УНИЦЕФ, Светска царинска унија и на крају, Уједињене нације. Чланство у тим организацијама Косову би дало међународна права као када би Србија изричито признала његову независност.

-Запад, заправо, тежи да помоћу таквог споразума Србије са Приштином од српске власти изнуди легитимитет за нелегално одвајање дела њене територије. Таквим пристанком Србија би дала легитимитет и за НАТО агресију 1999. године – сматра Игрец.

На крају трибине, Игрец је изнео мишљење да у актуелној ситуацији, званични Београд има могућност да размотри слање дипломатске ноте Бриселу и свим чланицама Европске уније у којој ће ставити јасно до знања да Србија јесте за преговоре.

Преговори, међутим, не треба да буду настављени све док се Приштина јасно не обавеже и не пружи пуне гаранције за заштиту права Срба на Космету, док не омогући повратак свих расељених, и док не пружи гаранције за одштету на српским верским објектима које су починили Албанци.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања