Održana tribina „Srpsko-hrvatski odnosi od 1848. godine do danas, iz pera prote Dimitrija Ruvarca“

16/12/2019

Tribina „Srpsko-hrvatski odnosi od 1848. godine do danas, iz pera prote Dimitrija Ruvarca“ održana je u ponedeljak 16. decembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je msr Ognjen Karanović, istoričar.

Autor je predavanje započeo osvrtom na 1848. godinu kada je patrijarh Josif Rajačić posetio Zagreb i tom prilikom oglasili su se plotuni u znak dobrodošlice, a žitelji su klicanjem pozdravili srpskog patrijarha.

Upravo tada, u junu 1848. godine, Rajačić je „ustoličio“ Josipa Jelačića za hrvatskog bana. Posle te ceremonije, Zagrepčani su na svojim rukama preneli obojicu do Markovog trga, a potom su u crkvi Svetog Marka i u Sabornom hramu SPC održane misa i liturgija, čime je završena ceremonija ustoličenja bana Jelačića.

Karanović je, zatim, podsetio na današnje vreme rekavši da  se na fasadama u Hrvatskoj često može pročitati grafit „Naša oluja nikada ne prolazi“ kao podsećanje na akciju kojom se slavi proterivanje nekoliko stotina hiljada Srba iz Hrvatske 1995. godine. „Tada je“, naglasio je autor, „broj Srba u Hrvatskoj postao gotovo statistička greška“.

„Kako smo došli do toga? Niko bolje od Dimitrija Ruvarca nije opisao razloge za relaciju između ta dva stanja. Ruvarac, arhivista i veliki intelektualac, je o tome pisao naročito 1895. godine. Ukazao je na to da su međuetničke tenzije u Hrvatskoj tinjale još od pada Bahovog apsolutizma 1861. i Austro-ugarske nagodbe 1868. Godine“, naglasio je autor tribine.

Godina 1894. bila je vrhunac tih tenzija – započela je najstrašnija i najprizemnija hajka na srpsku ćirilicu, srpska privredna društva i ugledne porodice srpskog porekla. Takva politička situacija zatrovala je kompletan život na području Hrvatske i Slavonije.

Te godine list „Obzor“, stranački organ Neovisne narodne stranke, objavio je tekst „Što smo vam krivi?“ kojim je pozvao novosadski list „Zastavu“ da odgovori na to pitanje. Sledbenici Štrosmajera su postavili pitanje celokupnom srpskom narodu „šta su to krivi Srbima te ih oni toliko mrze?“. Na takvo perfidno pitanje odgovorio je Dimitrije Ruvarac (Stari Banovci, 1842 – Sremski Karlovci 1931).

U listu „Novo vreme“ on je objavio seriju članaka pod naslovom „Evo šta ste nam krivi“,odgovarajući na svaku optužbu hrvatskog „Obzora“. Već u februaru 1895. objavio je knjigu pod tim naslovom navodeći sve primere odnosa državnih organa prema Srbima – udar na ćirilicu koja je bila zamazivana blatom, a u Zagrebu i nečim gorim. Opisao je, između ostalog, i napade na SPC koju hrvatska javnost nije nazivala srpskom nego „grko-nesjedinjenom crkvom“.

Na naučno-istorijski način Ruvarac je opisao istorijat srpsko-hrvatskih odnosa sa preporukama za budućnost. Njegov tekst nije bio ni napadački, ni obojen mržnjom. On se u tom tekstu zalagao za slogu Srba i Hrvata, ali je ukazao i na hrvatsku negaciju Srba.

„Ta negacija vremenom je dobila i genocidne karakteristike koje su se ispoljile u periodu NDH, a onda i u etnocidu u Tuđmanovoj Hrvatskoj 1995. godine. To je ta linija koju je prepoznao još Dimitrije Ruvarac, a začeta je posle 1860. godine. Ruvarac je poručivao srpskom narodu i njegovoj eliti da nas zajednica lažnog jedinstva i bratstva može skupo koštati“,  zaključio je Karanović na kraju predavanja.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja