Одржана трибина „Српски усуд у две Југославије“

23/04/2019

Tрибина „Српски усуд у две Југославије“ одржана је у уторак, 23. априла, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Милован Балабан, историчар.

Било је речи о стварању државе Југославије, узроцима и протагонистима њеног настајања, егзистирања, те смислу који је она имала у тадашњем Версајском систему (Краљевина Југославија) и блоковској подели света (комунистичка Југославија). Aутор је говорио и о интересима и утицајима великих сила приликом њеног стварања, функционисању током седамдесет година постојања, као и мотивима, пре свега западних сила на челу са САД, које су довеле до њене „демонтаже“.

Балабан je такође говорио о усуду српског народа у југословенском експерименту који је настао оног тренутка када су Срби почели да напуштају свој заветни наратив, те је југословенство, прво монархистичко а затим и комунистичко, лажним пројектима о људској срећи испунило духовну празнину која је настала у српском народу.

    – Судба Срба у Југославији је била кулминација дуготрајних процеса и представљала је финале процеса започетог у 19. веку. Уследили су балкански ратови и Први светски рат у којем је српски народ веома пострадао. Срби су у Југославију ушли да остваре свој сан из времена Карађорђа 1804. године, а то је да  сви живе у једној држави – рекао је Балабан и нагласио да су Срби ту државу тако и доживљавали, за разлику од друга два народа – Хрвата и Словенаца.

Аутор је у наставку рекао да је у таквој држави, у којој је потискивање Срба било све израженије, било тешко договорити се. Нажалост, 20-их година прошлог века, део српске интелигенције почео је да прихвата југословенство као неку врсту српског усуда (прихвата се национални словеначки и хрватски став, уз истовремено негирање српског националног става).

    Касније, Титова Југославија биће још неправеднија – западни савезници омогућили су КПЈ да скроји комунистичку Југославију, битно другачију од СССР-а. Титова Југославија, рекао је Балабан, била је много више антисрпска него што је бољшевичка Русија била антируска.

– Срби су стално морали да се правдају због великосрпске хегемоније, претходне „великосрпске“ Југославије, затим због наводног угњетавања малих народа, што је заиста била чудна варијанта – рекао је Балабан и додао да су у југословенској држави Срби били дежурни кривци.

Аутор је предавање закључио оценом да су Срби могли да спрече тај свој „југословенски усуд“ само да су остали верни својој духовној вертикали и светосавском заветном путу.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања