Одржана трибина „Српски рат за независност – велика источна криза“

21/02/2019

Tрибина „Српски рат за независност – велика источна криза“, одржана је у четвртак, 21. фебруара, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач  био је мср Срђан Граовац, историчар.

На почетку предавања историчар Граовац је подсетио да се у јуну претходне године навршило 140 година од времена када је у Берлину рад започео Конгрес седам европских сила, чијим је одлукама Србија постала међународно призната држава. У раду конгреса учествовали су представници Немачке, Аустроугарске, Француске, Велике Британије, Италије, Русије и Турске, а заседао је од 13. јуна до 13. јула 1878. године. Одлукама Берлинског конгреса окончана је Велика источна криза, значајни сегмент у дугорочном решавању Источног питања.

– Велика источна криза трајала је од 1875. до 1878. године. То је период у коме су се на Балканском полуострву смењивали рат и мир у историјски кратком и бурном времену. Велика источна криза започела је Херцеговачким устанком 1875. године, а окончана је одлукама Берлинског конгреса 1878. године – наставио је Граовац.

Одлукама Берлинског конгреса Србија је стекла независност и територијално проширење на југ,  добила је четири округа: Нишки, Пиротски, Топлички и Врањски, а као и друге земље које су стекле независност, требало да преузме на себе и део турског државног дуга, али то није учињено јер није постигнут договор о висини ове обавезе.

– Србија из више разлога не слави 13. јул као дан независности. Несумњиво, један од разлога је судбина тадашње Босне и Херцеговине, која је као протекторат пала у руке Аустроугарској и тиме осујетила идеју за уједињење тамошњих Срба са матицом – закључио је историчар и захвалио се присутнима који су са великом пажњом и овај пут пратили његово излагање.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања