Одржана трибина „Српски национални идентитет“

22/01/2019

Tрибина „Српски национални идентитет“, одржана је у уторак 22. јануара у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је проф. др Љубиша Деспотовић.

На почетку, аутор је истакао да је 19. век био век формирања нација. Појам идентитета има своју латинску, али и старогрчку варијанту тог појма – tautotes. Сам појам сугерише истоветност са самим собом и покушај да се одговори на неколико кључних питања – ко сам, шта сам, коме и чему припадам и шта су симболи и вредности који ме одређују да будем припадник једне нације.
У 19. веку у Европи су постојала два модела за формирање нације – један је француски модел (политички или грађански) који се развијао кроз Француску буржоаску револуцију, а укључивао је у француски концепт нације све припаднике француске заједнице без обзира на дотадашње разлике, уколико су прихватили француски језик и држављанство.
Насупрот француском, немачки модел је подразумевао да Немац може бити само онај који припада заједници једног језика, једне крви, једне историје и културе која је настала на том језику.
Процеси стварања националних држава ишли су преко националних покрета, а када је створена национална држава, она је преузимала главну улогу у формирању нације, преко образовања, науке, културе, стандардизације језика, војске, полиције и националних симбола.

– Значај идентитета последњих неколико деценија добио је на важности због геополитичких промена, првенствено после рушења Берлинског зида, када је почела темељна прекомпозиција постојећег геополитичког поретка моћи који је до тада био успостављен на сукобу Истока и Запада, идеологије либерализма и комунизма – рекао је Деспотовић.
Аутор је нагласио да та „прекомпозиција“ није значила само економску и идеолошку транзицију, него и прекомпоновање идентита и стварање синтетичких нација, поготово на терену бивше Југославије.
– У последње три деценије сви процеси су ишли у правцу стварања синтетичких нација и држава које ће бити антагонисти српству, као и да се Србија „сабија“ и да се и оно што је остало на њеној територији – идентитетски исцепа. Прва фаза је Косово и Метохија, друга би могла да буде Санџак. На нама, као народу, је да поново отворимо питање свог националног идентитетског обједињавања и то на европском концепту нација и језика – закључио је Деспотовић на крају свог предавања.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања