Одржана трибина „Српски национални идентитет – интегрално југословенство и титоизам“

11/03/2019

Tрибина „Српски национални идентитет – интегрално југословенство и титоизам“ одржана је у понедељак 11. марта у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је проф. др Љубиша Деспотовић.

На почетку трибине Деспотовић је дефинисао појам „системског аутошовинизма“. Сама реч „аутошовинизам“ означава појединачне односе неких људи према сопственој култури и националној припадности. Они испољавају такве ставове јер су незадовољни својим статусом у академској заједници, друштву, сопственом егзистенцијом и слично.

– Али ми овде нећемо говорити о појединачним аутошовинистичким испадима, него о системском аутошовинизму који није био присутан до формирања Краљевине СХС и то је нека врста коауторског доприноса наше политичке и академске елите тога времена – рекао је аутор.

Деспотовић је казао да је та држава, предвођена краљем Александром, била велика заблуда. Значила је неколико тога: одустајање од српске државности, српског језика и културе, од српског имена и од свега што је имало српски национални предзнак, а што се градило током 19. века.

Концепт нове синтетичке нације, југословенства, који је био државни пројекат и покушај народног уједињења, рекао је у наставку предавач, одбијали су да прихвате хрватски и словеначки политичари, као и интелектуалци. Сматрали су југословенску државу привременом политичком творевином, у чијем је окриљу олакшана фаза стварања и консолидације својих националних идентитета, а не југословенског, који им се нудио.

Ако је у Краљевини Југославији на делу био идеолошки пројекат стварања интегралне југословенске нације, у Брозовој Југославији се инсистирало да се под идеолошком формулом братства и јединства доврши другачији пројекат стварања више парцијалних синтетичких нација као договорних нација. Пре свега, Хрвата, Словенаца, Црногораца, Македонаца и муслимана.

    Радило се о добро осмишљеном наставку програма геополитике идентитета који је смерао да се од закаснелих етничких пројеката, као делова регионалних идентитета, у историјском контексту двеју југословенских држава, коначно у другој половини 20. века формирају синтетички идентитети и изграде њихове националне државе.

– У новим процесима могуће дестабилизације нашег региона, не само Косово и Метохија него и Војводина и Рашка област могу да дођу на ред, јер процес дезинтеграције српског националног ткива није завршен – упозорио је Деспотовић на крају предавања.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања