Održana tribina „Srpske pobede 1918. godine-Solunski front“ istoričara Srđana Graovca

24/02/2017

 

Tribina „Srpske pobede 1918. godine-Solunski front“ istoričara Srđana Graovca, održana u Klubu „Tribina mladih“

Prvi svetski rat, do tog doba najveći oružani sukob u istoriji čovečanstva, ostao je upamćen po milionima ljudskih žrtava i stravičnim materijalnim razaranjima, počeo je predavanje istoričar Srđan Graovac, i podsetio da su zaraćene strane bile uverene da sukob neće dugo trajati.
– Antanta i Centralne sile delovale su veoma iscrpljeno usled velikih gubitaka koje su do tada pretrpele, ali su i dalje bile odlučne da istraju do pobede. U velikoj meri neočekivano, 1918. godine rat će biti okončan, a događaji koji će odrediti sudbinu ovog planetarnog sukoba neće se odigrati na Zapadnom frontu, gde su veliki državnici i stratezi obe zaraćene strane to očekivali, već tamo gde se smatralo da je nemoguće, na potcenjenom i prezrenom Balkanskom ili Solunskom frontu, gde će sudbina tu ključnu ulogu glavnog protagoniste ratnih pobeda saveznika Antante, nameniti Srbiji – rekao je Graovac.
On je potom objasnio da je srpska vojska bila neopravdano potcenjena kako od neprijatelja, pre svega Austrougarske, tako i od samih saveznika iz Antante. Stoga, kako je istakao, i ne čudi zaprepašćenost evropske i svetske javnosti na kraju prve ratne godine što je Srbija odnela spektakularne pobede nad brojčano i tehnički nadmoćnom austrougarskom armijom.
– Naredne, 1915. godine, Srbija se našla pod udarom združenih snaga Austrougarske i Nemačke, pod komandom feldmaršala Augusta Fon Makenzena, a kojima će se priključiti i Bugarska. U takvim okolnostima, suočena sa nadmoćnim neprijateljem i ratom na dva fronta Srbiji je preostala jedina mogućnost da se uzda u pomoć saveznika, koja bi mogla da bude presudna u izbegavanju konačnog vojnog poraza i samim tim sloma Srbije – dodao je Graovac

Učešće Srbije u Velikom ratu zaslužuje posebno mesto u našoj prošlosti iz više razloga, jedna je od poruka sa ove tribine. Jedan se nalazi u činjenici da je tokom rata srpski narod pretrpeo ogromne gubitke, kako materijalne, tako i one nenadoknadive-ljudske, koji ne smeju da budu zaboravljeni

-Sudbina je srpskom vojniku, njegovom narodu i državi namenila i ostvarenje sna o pobedi u ratu i slobodi i jedinstvu nacije i zemlje. Nezapamćenim herojstvom, oni su taj „san pretvorili u javu“. To herojstvo srpski vojnik je bezbroj puta dokazivao na Ceru, Kolubari, Kajmakčalanu, Solunskom frontu i drugim mestima na kojima su srpski titani ostavili svoje grobove kao večnu uspomenu na njihovo junaštvo i mučeništvo – zaključio je Graovac.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja