Одржана трибина „Српске победе 1918. године-Солунски фронт“ историчара Срђана Граовца

24/02/2017

 

Трибина „Српске победе 1918. године-Солунски фронт“ историчара Срђана Граовца, одржана у Клубу „Трибина младих“

Први светски рат, до тог доба највећи оружани сукоб у историји човечанства, остао је упамћен по милионима људских жртава и стравичним материјалним разарањима, почео је предавање историчар Срђан Граовац, и подсетио да су зараћене стране биле уверене да сукоб неће дуго трајати.
– Антанта и Централне силе деловале су веома исцрпљено услед великих губитака које су до тада претрпеле, али су и даље биле одлучне да истрају до победе. У великој мери неочекивано, 1918. године рат ће бити окончан, а догађаји који ће одредити судбину овог планетарног сукоба неће се одиграти на Западном фронту, где су велики државници и стратези обе зараћене стране то очекивали, већ тамо где се сматрало да је немогуће, на потцењеном и презреном Балканском или Солунском фронту, где ће судбина ту кључну улогу главног протагонисте ратних победа савезника Антанте, наменити Србији – рекао је Граовац.
Он је потом објаснио да је српска војска била неоправдано потцењена како од непријатеља, пре свега Аустроугарске, тако и од самих савезника из Антанте. Стога, како је истакао, и не чуди запрепашћеност европске и светске јавности на крају прве ратне године што је Србија однела спектакуларне победе над бројчано и технички надмоћном аустроугарском армијом.
– Наредне, 1915. године, Србија се нашла под ударом здружених снага Аустроугарске и Немачке, под командом фелдмаршала Аугуста Фон Макензена, а којима ће се прикључити и Бугарска. У таквим околностима, суочена са надмоћним непријатељем и ратом на два фронта Србији је преостала једина могућност да се узда у помоћ савезника, која би могла да буде пресудна у избегавању коначног војног пораза и самим тим слома Србије – додао је Граовац

Учешће Србије у Великом рату заслужује посебно место у нашој прошлости из више разлога, једна је од порука са ове трибине. Један се налази у чињеници да је током рата српски народ претрпео огромне губитке, како материјалне, тако и оне ненадокнадиве-људске, који не смеју да буду заборављени

-Судбина је српском војнику, његовом народу и држави наменила и остварење сна о победи у рату и слободи и јединству нације и земље. Незапамћеним херојством, они су тај „сан претворили у јаву“. То херојство српски војник је безброј пута доказивао на Церу, Колубари, Кајмакчалану, Солунском фронту и другим местима на којима су српски титани оставили своје гробове као вечну успомену на њихово јунаштво и мучеништво – закључио је Граовац.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања