Одржана трибина „Србија и НАТО – куда даље?“

31/10/2018

У организацији Центра за друштвену стабилност, у среду 31. октобра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, одржана је трибина „Србија и НАТО – куда даље?“.

О актуелним односима и будућим перспективама сарадње Републике Србије и НАТО говорили су: Љубинка Милинчић, главни уредник српске редакције Спутњик, Јакша Шћекић, новинар, Владимир Ђукановић, новинар и посланик у Народној скупштини Републике Србије, и Зоран Остојић, уредник портала Инфобриф. Модератор трибине био је Предраг Рајић, правник и геополитички аналитичар.

Поздрављајући у име организатора учеснике трибине и публику, историчар мср Огњен Карановић рекао је да су се последњих година границе НАТО, тог најмоћнијег војно-политичког савеза у историји човечанства, прошириле и данас додирују и државне границе Србије.

Модератора трибине Предрага Рајића на почетку је занимао поглед из Москве на сарадњу Србије и НАТО. Одговарајући на то питање, уредница српске редакције Спутњика Љубинка Милинчић казала је да је управо данас у Бриселу, на амбасадорском нивоу, одржан састанак Русија – НАТО. И Русија сарађује са НАТО онолико колико може, без обзира на то што је 2014. године НАТО једнострано прекинуо дотадашњу сарадњу.

– Русија на ту сарадњу гледа као на потребу и логично је да оцењује да то чине и други. Много пута је из седишта алијансе поручено да им је главни непријатељ Русија. Дакле, ако је НАТО непријатељ Русије, а Србија постане чланица НАТО, Русија ће и на нас гледати исто као на НАТО – казала је Милинчић и осврнула се на чињеницу да само 10% Срба пружа подршку за наш улазак у НАТО.

Она је додала да је Спутњик постигао успех, јер је дошао у тренутку када су у Србију све вести стизале преко западних медија и када се о Русији веома мало знало.

Владимир Ђукановић, који је и представник Србије у Парламентарној скупштини НАТО, рекао је да све резолуције које је у последње време донела Парламентарна скупштина НАТО не само да нису неповољне по нас него нам иду и у прилог.

– У последње две-три године, битно се променио њихов став о нама. Наравно да је то тенденциозно, јер они желе да нам се приближе – рекао је Ђукановић. Осврнувши се на утицај медија, Ђукановић је казао да је код нас у јеку хорска кампања о томе како Русија оснива „Фејк њуз“, а о томе причају они који су измислили Маркале, Рачак улицу Васе Мишкина…

Одговарајући на питање о томе колико је тешко Србији да одржи политику војне неутралности, Зоран Остојић, уредник портала Инфобриф, рекао је да Србија није суштински неутрална, већ само декларативно.

– Бити војно неутралан значи имати пуно новца, јаку војску и да ту војну неутралност други прихвате. То има Швајцарска, која једина у свету може комплетно становништво да смести у склоништа против атомског рата и у којој сви грађани иду на војну вежбу једном годишње – објаснио је Остојић.

Новинар Јакша Шћекић изнео је став да војска Србије  функционише по НАТО принципима, те да питање Србије и њеног чланства није „питање свих питања“.

– Сада су стасале генерације које први пут гласају и које су рођене после НАТО бомбардовања и ти млади људи ће за десетак година управљати Србијом и они ће рационално тада одлучивати о уласку у НАТО; они ће на бомбардовање гледати као наше послератне генерације на Други светски рат – рекао је Шћекић.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања