Одржана трибина „Србија и Израел, првих 70 година”

30/07/2018

Трибина „Србија и Израел, првих 70 година” одржана је у понедељак, 30. јула у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Немања Старовић, историчар.

Међудржавни односи Србије и Израела, подсетио је аутор на почетку предавања, надовезују се на дуге историјске везе Срба и Јевреја. Томе у прилог сведочи и недавна посета израелског председника Рувена Ривлина Србији. Читава ова година је, може се рећи, посвећена јубилеју 70 година модерне, савремене државности Израела.

Старовић је у наставку подсетио да добри односи Срба и Јевреја потичу из периода друге Југославије од 1948. године. Тито је, међутим, 1967. године прекинуо дипломатске односе између СФРЈ и Израела, али су они поново успостављени 1992. године. Добри узајамни односи настављени су и у време СРЈ, као и после осамостаљења Србије као државе, па све до данас.

Враћајући се далеко у прошлост, у историјску одисеју јеврејског народа, аутор је казао да су Јевреји око 2.000 година провели у расејању. Данас око половина од укупног броја њих живи изван своје матичне државе, мада постоји теорија да јеврејска држава нема своју дијаспору, јер сви Јевреји, без обзира на то на којој тачки планете живе – јесу део државног бића Израела.

 На Балканско полуострво доселили су се у највећем броју крајем 15. и током 16. века, по завршетку хришћанског ослобађања Иберијског полуострва. Тадашње хришћанске власти поставиле су  ултиматум Јеврејима да пређу у католичанство или да напусте полуострво на којем су вековима живели.

– Када говоримо о српској модерној државности кроз читав 19. век, чињеница је да су Јевреји оставили веома важан траг у Београду и другим урбаним градовима. Јеврејска заједница у Београду, у време кнеза Милоша, добила је право да кује свој новац. Наш ФК „Војводина” изграђен је 1924. године заједничким напором српске и јеврејске омладине – рекао је аутор трибине.

 У наставку је подсетио на низ знаменитих Јевреја у нашој земљи, међу којима су и земунски рабин Јехуда Алкалај, затим  лекар и официр српске војске Давид Албала који је био у саставу наших успешних дипломатских мисија после Првог светског рата, Геца Кон, доајен књижарства и издаваштва, као и књижевници Станислав Винавер, Данило Киш, Оскар Давичо и Давид Албахари.

 – Савремени односи Србије и Израела базирају се на томе што израелска држава принципијелно не признаје самосталност Косова и Метохије. Израел се противио НАТО агресији на нашу земљу, а данас у Србију стиже све више економских инвестиција. Истовремено, српски став је избалансиран према конфликту Израела и  Палестине, која такође не признаје КиМ као државу. Србија има дипломатске односе са обема државама – закључио је Старовић на крају предавања.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања