Одржана трибина „Србија и Европска унија – учимо заједно о преговарачким поглављима“

18/02/2019

Tрибина „Србија и Европска унија – учимо заједно о преговарачким поглављима“ одржана је у понедељак, 18. фебруара, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач била је др Јелена Тодоровић Лазић.

Преговори о приступању Србије Европскоj унији формално су започели јануара 2014. године у Бриселу. До сада је отворено укупно 16 поглавља, док су два привремено затворена (поглавље 25 – Наука и истраживање и поглавље 26 – Образовање и култура).

Говорећи о поглављу 25, Тодоровић Лазић је истакла да је циљ политике ЕУ у области науке и истраживања стварање научног технолошког система као једног од кључних чинилаца одрживог и привредног развоја. Правне тековине ЕУ у области науке и истраживања захтевају од држава чланица да предузму кораке и спроведу потребне активности да би се омогућило функционисање Европског истраживачког простора.

Успешно спровођење правних тековина ЕУ на овом подручју углавном подразумева испуњавање услова који су неопходни ради делотворног учешћа у програмима истраживања и интегрисања у Европски истраживачки простор.

– Неопходни су добри административни капацитети, као и изврсност у науци, да би се успешно спроводили пројекти истраживања и иновација заједно са истраживачким субјектима из држава чланица ЕУ и међународним партнерима – казала је Тодоровић Лазић и додала да је у овом поглављу Србија добила позив за подношење преговарачке позиције без мерила за отварање.

Поглавље 26 (Образовање и култура) првенствено је у надлежности земаља чланица ЕУ која треба да поспешује сарадњу земаља чланица, подржава и употпуњује њихов рад, уз пуно поштовање њихове одговорности за садржаје који се изучавају, организацију образовања и стручног усавршавања, као и њихове националне и регионалне културне разноликости.

– У областима образовања и омладине, државе чланице треба да обезбеде ваљано управљање децентрализованим програмима ЕУ. Правне тековине ЕУ такође налажу чланицама да омогуће образовање деце радника миграната који долазе из других чланица, као и да спрече дискриминацију држављана чланица ЕУ – рекла је Тодоровић Лазић.

Када је реч о области културе, ауторка трибине је додала да Унескова Конвенција о заштити и подстицању разноликости културног израза из 2005. године представља главну компоненту правних тековина ЕУ. У овом поглављу Србија је, као и у поглављу 25, добила позив за подношење преговарачке позиције без мерила за отварање.

У наставку трибине, Тодоровић Лазић је скренула пажњу на поглавље 35 (Остала питања) које је специфично.

– У преговорима са Србијом, ЕУ је искористила поглавље 35 како би се преко њега пратио напредак у дијалогу Београда и Приштине. То значи да се у оквиру овог поглавља неће водити расправа о темама које су предмет дијалога Београда и Приштине, већ о примени договора насталих у оквиру дијалога Београда и Приштине –  закључила је Тодоровић Лазић на крају трибине.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања