Одржана трибина „Србија и Европска унија – о чему тачно преговарамо?“

08/11/2018

Tрибина „Србија и Европска унија – о чему тачно преговарамо?“ одржана је у четвртак, 8. новембра, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач била је др Јелена Тодоровић Лазић.

На почетку трибине, Тодоровић Лазић казала је да је неопходно континуирано информисати јавност о томе шта је предмет преговора, а да у овом тренутку изгледа да се Европска унија више бави сопственим проблемима, односно кризама и питањем свог будућег изгледа, него проширењем.

– Тема  преговора о приступању Европској унији су услови под којима држава-кандидат улази у чланство. Држава која приступа ЕУ дужна је да покаже другим државама чланицама да је способна или да ће до момента ступања у чланство бити способна да у потпуности испуњава своје обавезе чланице – казала је Тодоровић Лазић.

Најзахтевнији део је испуњавање трећег критеријума за чланство, тј. усклађивање домаћег законодавства са прописима ЕУ. Усклађивањем, држава-кандидат испуњава и први и други критеријум за чланство. Критеријуми су: демократско уређење државе, стабилност институција, владавина права, заштита људских и мањинских права и постојање функционалне тржишне привреде способне да издржи притисак конкуренције на јединственом тржишту ЕУ.

Преговори о приступању ЕУ подразумевају да нова држава чланица треба да се прилагоди начину функционисања те међународне организације. Резултат преговора биће међународни уговор који ће утврдити услове под којима Србија приступа ЕУ. Тај уговор се зове Уговор о приступању Републике Србије Европској унији.

– Преговори, дакле, дају одговор на питања када, како и којим финансијским средствима ће се Србија прилагодити правним тековинама ЕУ. Од нове државе се очекује да у току приступања докаже да је способна да примењује правне тековине ЕУ на својој територији од дана приступања, на исти начин као и старе државе чланице – објаснила је ауторка трибине.

Будући да Србија своје законодавство усклађује од 2004. године, а да од 2008. године има вишегодишње планове усклађивања који обухватају сва поглавља преговора, домаће законодавство је већ у доброј мери усклађено са правом ЕУ.

Србија, наиме, већ у овом тренутку примењује право ЕУ у појединим областима у облику домаћег законодавства које је претходно усклађено са европским, попут интелектуалне својине (поглавље 7), права конкуренције (део поглавља 8), царинских прописа (поглавље 29) и спољнотрговинског режима (део поглавља 30).

Европски савет је 28. јуна 2013. године донео одлуку о отварању приступних преговора са Србијом, најкасније у јануару 2014. године. Преговори су званично почели сазивањем и одржавањем Међувладине конференције на којој су 21. јануара 2014. године размењени преговарачки оквири двеју страна.

Преговори са Србијом носе још једну специфичност, а она се односи на питање праћења процеса нормализације односа Београда и Приштине. Питања која се тичу односа са Приштином неће бити расправљана у оквиру матичног преговарачког поглавља, већ ће бити пребачена у Поглавље 35.

– Ипак, напредак у Поглављу 35 условљаваће напредак у целокупним преговорима о приступању Србије Европској унији – закључила је Тодоровић Лазић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања