Oдржана трибина „Србија и Европска унија – хронологија једног односа”

14/08/2018

Tрибина „Србија и Европска унија – хронологија једног односа” одржана је у уторак 14. августа у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач била је др Јелена Тодоровић Лазић.

На почетку трибине, Тодоровић Лазић je подсетила да је сарадња Србије, као тадашње републике СФРЈ, и ЕУ успостављена још децембра 1967. године. Уследило је потписивање два трговинска споразума: 1970. и 1973. године, којима је СФРЈ добила статус највећег повлашћења и ушла у систем опште шеме преференцијала.

Новембра 2000. године потписан је „Оквирни споразум ЕУ са Савезном Републиком Југославијом”, којим је омогућена реализација помоћи ЕУ политичким и економским реформама, а   петооктобарске промене и учешће Србије на самиту који је новембра 2000. године окупио шефове држава и влада држава чланица ЕУ и Западног Балкана у Загребу, означили су почетак нормализације односа између Србије и ЕУ и улазак Србије у процес европских интеграција.

Консултативна радна група (у периоду 2001-2003.) као и састанци Унапређеног сталног дијалога (у периоду 2003-2013.) између представника СРЈ/Србије и ЕУ омогућавали су ЕУ да стекне увид у напредак реформи у Србији.

– Европска комисија је 2005. године дошла до закључка да је Србија спремна за почетак преговора о закључењу Споразума о стабилизацији и придруживању. Тај закључак је Европска комисија усвојила априла 2005. године, објављивањем Студије изводљивости почетка преговора о закључивању Споразума о стабилизацији и придруживању – казала је Тодоровић Лазић.

Међутим, у то време, недефинисани односи између Србије и Црне Горе, дуготрајан процес усаглашавања и усвајања Уставне повеље државне заједнице СЦГ и Акционог плана о хармонизацији економских система Србије и Црне Горе, као и проблем (не)сарадње са Трибуналом у Хагу, значајно су пролонгирали почетак преговора за закључење ССП.

Као прва практична последица двоструког колосека, у Бриселу је марта 2005. потписан Споразум о трговини текстилним производима између Србије и Европске заједнице. Затим, октобра 2005. Савет је усвојио мандат за преговоре о Споразуму о стабилизацији и придруживању са СЦГ.

Наиме, због „непотпуне сарадње” са Међународним кривичним трибуналом у Хагу, Европска комисија је 3. маја 2006. отказала следећу рунду преговора заказану за 11. мај 2006. године. Ратификација споразума почела је тек јуна 2010. године. ССП је ступио на снагу 1. септембра 2013. године, пошто га је последња чланица (Литванија) ратификовала. Потом је 1. септембра 2013. године ступио на снагу Споразум о стабилизацији и придруживању Републике Србије ЕУ.

    – Поред циљева својствених свим споразумима о придруживању, споразуми о стабилизацији и придруживању имају још једну битну, политичку димензију, а то је стабилизација региона Западног Балкана као постконфликтног подручја и јачање регионалне сарадње – закључила је ауторка трибине.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања