Одржана трибина „Савремене интерпретације географске осовине историје“

12/03/2016

У Културном центру, на Трибини младих, у петак, 11. марта у 16 часова, новосадски новинар и публициста Милорад Вукашиновић одржао је предавање под називом „Савремене интерпретације географске осовине историје“. Ово је било треће по реду предавање у оквиру циклуса „Разговори о геополитици“.

DSC_0004
Милорад Вукашиновић

–На првој трибини говорили смо о основама геополитике и њеним најважнијим теоријама. Друго предавање било је посвећено мистеријама совјетске Русије, односно тајној историји Совјетског савеза. Данашња трибина се надовезује на предходне две и носи назив „Савремене интерпретације географске осовине историје“ – објаснио је Вукашиновић.
Идеја предавања била је да на особен начин прикаже актуелност „Географске осовине историје“, текста енглеског геополитичара Макиндера, који се сматра оснивачем савремене геополитике. Како је аутор трибине истакао, у тексту Џона Макиндера, који је објављен 1904. године јасно су приказане империјалистичке тежње Велике Британије.

–Макиндеров текст је најбоља потврда тезе да се геополитика бави чиниоцима трајног утицаја, а оснос између просторног и политичког је заправо предмет геополитике – рекао је познати новинар и публициста.
Аутор је посебну пажњу посветио питању Југославије за коју је истакао да је из политичког и географског угла била једна изразито атланска творевина чији је геополитички задатак био да спречи немачки продор на исток и продор Русије на топла мора.
Вукашиновић је такође говорио о неколико уговора који су потписани далеко од очију јавности, а који су имали пресудан утицај на даљи развој ситуације на овим просторима за време и после великих сукоба који су мењали токове историје.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JPySnaDBx1w[/youtube]

Фото: Ружица Бербер

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања