Одржана трибина „Руска властелинства у Србији“

30/01/2019

 Трибина „Руска властелинства у Србији“ приређена је у среду 30. јануара у клубу „Трибина млaдих” Културног центра Новог Сада. Аутор трибине био је Радован Дамјановић, историчар и истраживач језика.

Обраћајући се многобројној публици, Дамјановић је најпре открио да је наслов трибине „позајмио“ од историчара и теолога Радослава Грујића који је између два светска рата живео у Вардарској бановини. Сматра се да је он пронашао кости цара Душана, донео их у Београд и успео да их заштити током   бомбардовања 6. априла. Данас су те кости похрањене у цркви Светог Марка.

Други Грујићев допринос, због којег је изгубио грађанска права и једва избегао ликвидацију, био је његов долазак са Немцима из Београда приватном везом на Фрушку гору. Из врдничке Раванице изнео је мошти Светог кнеза Лазара, покупио разбацане светиње које су Усташе оскрнавиле и све то донео у Саборну цркву у Београду где су се дуго налазиле, док касније нису смештене у задужбину кнеза Лазара у јужну Раваницу.

Грујић је 1953. године у историјском часопису САНУ написао рад под насловом „Руска властелинства у Србији“ у 14. и 15. веку.

– Руси су врло рано на Светој гори имали свој манастир који се звао Русик, а у којем се постригао Свети Сава. Тај  манастир је и данас жив, а битан нам је јер упућује на закључак о могућим јаким везама руских калуђера са дворовима српских жупана, можда чак и пре Немање – рекао је Дамјановић.

Аутор трибине је, затим, указао на биографски запис о Светом Сави у којем се каже за калуђере који су дошли на Немањин двор: „Не интко, но Русин“ (Не било ко, но Руси). Та реченица, сматра Дамјановић, говори нам да Срби у 12. веку нису Русе сматрали странцима, него су их доживљавали као најближи род.

Почевши од цара Душана, око 200 година трајало је пружање помоћи српских владара руском манастиру на Светој гори. То је трајало док српска деспотовина 1459. године није пала под турску власт.

– Монаси из Русика долазе 1509. на Фрушку гору и моле мајку Ангелину да напише писмо руском кнезу у којем ће му указати на то да су они руски монаси и да је Русик на Светој гори руски манастир – рекао је Дамјановић на крају предавања.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања