Održana tribina „Radikalni islam na Balkanu” autora prof. dr Ljubiše Despotovića

27/04/2017

Tribina „Radikalni islam na Balkanu” autora prof. dr Ljubiše Despotovića, održana je u četvrtak 27. aprila u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada.

Tokom tribine nastojano je da se definišu geopolitički aspekti koji su omogućili i stvorili značajan prostor za delovanje sledbenika radikalnog (militantnog) islama u cilju realizacije svojih intresa. Današnje vreme je period stvaranja još radikalnijih razlika.

Dr Ljubiša Despotović nastojao je da prikaže distinkciju između ekstremnog i monoteističkog islama. Politički islam koristi versku poziciju za postizanje političkih ciljeva. Istorija islama na Balkanu i Evropi počinje pre deset vekova. Proces islamizacije i dehristijanizacije su sinhroni.

Globalni islam obuhvata tri dela: kosovsko-metohijsko-makedonski, zatim raško-podrinjski i Bosnu i Hercegovinu. Posedovanje ovih oblasti je istorijsko i imperijalno pravo Turske. Ona te namere o osmanskom Balkanu jasno ističe, bez sakrivanja. Despotović napominje da smo ušli u fazu gde Turska pokušava da ostvari svoje regionalne interese.

Ratovi devedesetih godina su bili verskog, a ne građanskog karaktera, istakao je Despotović, a smatrajući ih građanskim, samo se prikrivaju pravi sukobi. Čak i pre ovih sukoba, globalni islam pravio je kalkulaciju u vidu pokreta islamizacije i u vidu oružanih konflikta. Ovo je, dakle, bio vrlo planski i organizovani proces.

Radikalni islam se brzo emancipuje i zbog toga je trenutna situacija mnogo teža nego pre dve decenije – radikalno teška i radikalno ozbiljna! Sve strukture koje su postavljene devedesetih godina i dalje postoje i čekaju signal.

Na kraju predavanja, Despotović se dotakao i aktuelne migrantske krize, gledajući na nju kao na koordinirani i planirani proces. U ovom slučaju kako on kaže: „Ekonomski interesi se stavljaju ispred nacionalnih.”

Autor tribine je upozorio da fenomenu radikalnog islama javnost treba više da se posveti, a on predviđa da će doći do veoma ozbiljnog sukoba u narednih nekoliko godina.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja