Одржана трибина „Радикални ислам на Балкану” аутора проф. др Љубише Деспотовића

27/04/2017

Трибина „Радикални ислам на Балкану” аутора проф. др Љубише Деспотовића, одржана је у четвртак 27. априла у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада.

Током трибине настојано је да се дефинишу геополитички аспекти који су омогућили и створили значајан простор за деловање следбеника радикалног (милитантног) ислама у циљу реализације својих интреса. Данашње време је период стварања још радикалнијих разлика.

Др Љубиша Деспотовић настојао је да прикаже дистинкцију између екстремног и монотеистичког ислама. Политички ислам користи верску позицију за постизање политичких циљева. Историја ислама на Балкану и Европи почиње пре десет векова. Процес исламизације и дехристијанизације су синхрони.

Глобални ислам обухвата три дела: косовско-метохијско-македонски, затим рашко-подрињски и Босну и Херцеговину. Поседовање ових области је историјско и империјално право Турске. Она те намере о османском Балкану јасно истиче, без сакривања. Деспотовић напомиње да смо ушли у фазу где Турска покушава да оствари своје регионалне интересе.

Ратови деведесетих година су били верског, а не грађанског карактера, истакао је Деспотовић, а сматрајући их грађанским, само се прикривају прави сукоби. Чак и пре ових сукоба, глобални ислам правио је калкулацију у виду покрета исламизације и у виду оружаних конфликта. Ово је, дакле, био врло плански и организовани процес.

Радикални ислам се брзо еманципује и због тога је тренутна ситуација много тежа него пре две деценије – радикално тешка и радикално озбиљна! Све структуре које су постављене деведесетих година и даље постоје и чекају сигнал.

На крају предавања, Деспотовић се дотакао и актуелне мигрантске кризе, гледајући на њу као на координирани и планирани процес. У овом случају како он каже: „Eкономски интереси се стављају испред националних.”

Аутор трибине је упозорио да феномену радикалног ислама јавност треба више да се посвети, а он предвиђа да ће доћи до веома озбиљног сукоба у наредних неколико година.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања