Одржана трибина „Преговори о приступању Србије ЕУ – поглавља 23 и 24“

17/01/2019

Tрибина „Преговори о приступању Србије Европској унији – поглавља 23 и 24“, одржана је у четвртак 17. јануара у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач била је др Јелена Тодоровић Лазић.

На почетку, Тодоровић Лазић подсетила је да су преговори о приступању Републике Србије Европскoj унији формално отворени Међувладином конференцијом јануара 2014. у Бриселу. До сада је отворено 16 поглавља, а два су привремено затворена.

Нови приступ, уведен током 2012. године, подразумева отварање поглавља 23 и 24 на самом почетку процеса. Ова два поглавља су важна, јер уколико има потешкоћа у њиховом преговарању, Унија може тражити заустављање читавог преговарачког процеса.

– Када је реч о поглављу 23 (Правосуђе и основна права), важно је истаћи да је то ново поглавље, уведено после петог и шестог таласа проширења ЕУ 2004. и 2007. године. Материја о којој се преговара у овом поглављу односи се на испуњавање политичких критеријума који су основни услов даљих европских интеграција држава у процесу приступања.

Да би испунила услове из овог поглавља, Србија треба да спроведе бројне реформе и активности које имају директан утицај на свакодневни живот грађана. Установљавање поузданог правосудног система у коме ће грађани моћи да заштите своја права, основна је добит свих активности које се предузимају у области реформе правосуђа. Осим тога, уз ефикасан правосудни систем и ефикасну борбу против корупције, Србија постаје држава која има стабилан правни систем и поуздана земља која на тај начин постаје привлачна за инвестирање.

Говорећи о тренутном стању у поглављима 23 и 24, Тодоровић Лазић је истакла да је Србија остварила одређени напредак на плану законодавне и институционалне реформе у више области, укључујући националне мањине или спречавање прања новца и азил.

– Што се тиче Поглавља 23, процес уставне реформе ради јачања независности и одговорности правосуђа још увек је у току. Смањење броја нерешених предмета у судовима и мере које се спроводе у циљу припреме увођења свеобухватног система за управљање предметима заснованог на информационим технологијама су конкретни резултати у области ефикасности правосуђа – рекла је Тодоровић Лазић.

У погледу Поглавља 24, на законодавном плану прилично је урађено, укључујући законодавство из области спречавања прања новца, финансирања тероризма, азила и државних граница. Завршене су структурне реформе и реформе управљања људским ресурсима у Министарству унутрашњих послова и полицији.

     – Србија наставља с напорима у областима миграција, азила, управљања границама и судске сарадње и почела је да интензивира напоре у области финансијских истрага, спречавања прања новца и заплене и одузимања имовине – рекла је Тодоровић Лазић на крају трибине.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања