Одржана трибина „Председнички избори у Украјини; анализа резултата“

22/05/2019

Tрибина „Председнички избори у Украјини; анализа резултата“, одржана је у среду 22. маја у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Предраг Рајић, правник.

Рајић је предавање започео подсећањем на то да је први круг председничких избора одржан 31. марта, а други 21. априла. Док је у првом кругу на биралишта изашло 62,86 одсто бирача, у другом их је било 62,07 одсто, што је релативно висок одзив.

Изборни резултати другог круга, према званичним подацима изборне комисије, показали су да је убедљиво победио Володимир Зеленски, кандидат партије Слуга народа, освојивши 13.541.528 гласова (73,22 одсто), док је његов противкандидат и дотадашњи украјински председник Петро Порошенко, независни кандидат, освојио свега 24,45 процената.

Рајић је у време избора боравио у Украјини па је имао прилику да присуствује, како је рекао, спектакуларној дебати какву свет још није видео“. Наиме, на предлог Зеленског који је Порошенко прихватио, одржана је велика дебата на Олимпијском стадиону у центру Кијева.

Уз велике мере обезбеђења, кандидати су имали сваки своју бину са које су се наизменично обраћали публици. Испоставило се да није било потребе за тако снажним обезбеђењем јер, за разлику од претходних избора у Украјини, сукоба није било ни на стадиону, а ни изван њега.

Дебата је била врло оштра. Водила се на украјинском језику којим Порошенко влада боље него Зеленски, који је последњих четирипет година почео да учи интензивно украјински, а иначе говори руски, енглески и хебрејски – рекао је Рајић.

Зеленски је још један у низу украјинских политичара који долазе са истока и са југа ове земље – Порошенко је са југа, а његов претходник Виктор Јануковић је из Доњецке области, са крајњег истока Украјине.

На југу земље Зеленски је добио око 82 одсто гласова, на северу близу 78 одсто, на западу 53 одсто, а у Кијеву око 60 одсто гласова. Успео је да победи у свим деловима Украјине, осим у две области у којима је Порошенко освојио између 55 и 70 одсто гласова.

Прва решења Зеленског, по Рајићевој оцени, била су интересантна, па и контроверзна: за шефа свог административног апарата, који има прилично високе надлежности, поставио је Андрија Богдана, који је био годинама адвокат чувеног Ихора Коломољског, познатог олигарха, такође јеврејског порекла, и заслужног што се „руско пролеће“ није проширило на Источну Украјину.

За Зеленског ће највећи изазов, поред односа са  Москвом, бити како да спроведе неопходне реформе у држави, а да се, с друге стране, не замери олигарсима који су веома моћни на том простору – закључио је Рајић на крају трибине и најавио да ће тема наредних предавања бити украјинска историја.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања