Одржана трибина „Председнички избори у Украјини 2019. године“

10/04/2019

Tрибина „Председнички избори у Украјини 2019. године“ одржана је у среду 10. априла у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Предраг Рајић, правник.

На почетку предавања Рајић је подсетио да је први круг председничких избора у Украјини одржан 31. марта, а да други следи 21. априла. Размак између два изборна круга мало је већи него код нас или у европским западним демократијама.

У Украјини је тај размак одређен, јер је потребно око месец дана док се не обраде све жалбе из првог круга и док суд не каже своју коначну реч. И украјински политичари на други круг гледају као на изборе за себе, јер током периода између два круга имају довољно времена да се припреме и да припреме тактику.

У првом кругу актуелни председник Украјине Петро Порошенко наступио је као независни кандидат уз подршку свог Блока, насталог после уједињења његове политичке партије Солидарности и Удара, украјинскe демократске алијансе реформи чувеног светског шампиона у боксу и актуелног градоначелника Кијева Виталија Кличка.

     – Глумац-комичар Володимир Зеленски (политичка партија „Слуге народа“ која је добила назив по истоименој серији у којој је Зеленски глумио председника) у првом кругу освојио је највише гласова (30,4%) и иде у други круг са Порошенком коме је припало око три милиона гласова (непуних 16%). У други круг, са пола милиона гласова иза Порошенка, није прошла Јулија Тимошенко, бивша премијерка Украјине и симбол „наранџасте револуције“. Занимљиво је да је она по истраживањима била највећи фаворит – навео је Рајић.

Зеленски, који нема велико политичко искуство, творац је чувеног тв-шоуа „Квартал 95“. Он је етнички Јеврејин. Годинама је имао умерен став према Русији, а после украјинске револуције „Мајдан“ постао је оштрији у критикама, исмевао је Путина, али и лидере Мајдана.

По резултатима првог круга, Зеленски је најближи победи, али његов највећи проблем је то што нема око себе довољно јасно профилисане политичаре и не зна се кога би именовао на кључне позиције уколико постане председник.

– Сва истраживања у овом моменту говоре да ће Зеленски победити лако у другом кругу са 70 према 30 одсто гласова, али не би ме изненадило и да истраживачи поново погреше и да Порошенко успе да „веже“ и други мандат – закључио је Рајић на крају трибине.

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања