Održana tribina posvećena Savki Subotić

15/06/2016

11U klubu „Tribina mladih“ u četvrtak 16. juna održana je tribina pod nazivom „Savka Subotić, heroina emancipacije žene u srpskom građanstvu Vojvodine XIX i XX stoleća“. Autori i predavači bili su msr Ljiljana Dragosavljević Savin i msr Srđan Graovac.

DSC_0118
Ljiljana Dragosavljević Savin i Srđan Graovac

Srđan Graovac je istakao da je Savka Subotić zanimljiva i znamenita ličnost koja je živela i stvarala u 19. veku poznatom kao prelomna epoha u istoriji čovečanstva, period kada je stvoren novi društveni poredak i dolazi do nacionalnih preporoda širom Evrope pa i u Habzburškoj monarhiji gde je živela ova heroina. Ona je bila začetnik ženskog pokreta i prva srpska feministkinja.

– Savka Subotić pripada onim ličnostima naše istorije koje su mnogo zadužile srpski narod, a narod im se nikad nije odužio. Ovog puta šaljemo apel javnosti da se više pažnje posveti ovakvim ličnostima iz naše prošlosti – rekao je Graovac.

Ljiljana Dragosavljević Savin govorila je o bogatoj biografiji Savke Subotić, o porodici iz koje dolazi, počecima školovanja, odrastanju i njenom stvaranju tokom celog života.

– Savka Subotić bila je žena ispred svog vremena, bila je posebna i drugačija i samim tim je ostavila dubok drag u istoriji Novog Sada, Vojvodine i istoriji emancipacije žena – naglasila je autorka predavanja.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja