Одржана трибина посвећена Савки Суботић

15/06/2016

11У клубу „Трибина младих“ у четвртак 16. јуна одржана је трибина под називом „Савка Суботић, хероина еманципације жене у српском грађанству Војводине XIX и XX столећа“. Аутори и предавачи били су мср Љиљана Драгосављевић Савин и мср Срђан Граовац.

DSC_0118
Љиљана Драгосављевић Савин и Срђан Граовац

Срђан Граовац је истакао да је Савка Суботић занимљива и знаменита личност која је живела и стварала у 19. веку познатом као преломна епоха у историји човечанства, период када је створен нови друштвени поредак и долази до националних препорода широм Европе па и у Хабзбуршкој монархији где је живела ова хероина. Она је била зачетник женског покрета и прва српска феминисткиња.

– Савка Суботић припада оним личностима наше историје које су много задужиле српски народ, а народ им се никад није одужио. Овог пута шаљемо апел јавности да се више пажње посвети оваквим личностима из наше прошлости – рекао је Граовац.

Љиљана Драгосављевић Савин говорила је о богатој биографији Савке Суботић, о породици из које долази, почецима школовања, одрастању и њеном стварању током целог живота.

– Савка Суботић била је жена испред свог времена, била је посебна и другачија и самим тим је оставила дубок драг у историји Новог Сада, Војводине и историји еманципације жена – нагласила је ауторка предавања.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања