Održana tribina posvećena Anici Savić Rebac

27/07/2016

Tribina „Anica Savić Rebac – Portret učene Novosatkinje“ održana je  u sredu 27. jula u Klubu „Tribina mladih“. O istaknutoj Novosatkinji govorili su  msr Ognjen Karanović – istoričar i Milorad Vukašinović – novinar i publicista.

Od nastanka Grada Novog Sada, a posebno od kada je preseljenjem Matice srpske u njega prerastao u čuvenu Srpsku Atinu ili prestonicu srpske kulture, u zajednici njegovih građana uvek je bio prepoznatljiv i priznat sloj stanovništva  nazvan „novosadisti“. Tom sloju  pripadala je i Anica Savić Rebac, jedna od najobrazovanijih žena svog vremena na ovim prostorima.

Milorad Vukašinović
Milorad Vukašinović

– Ova tribina je nastavak ciklusa koji je posvećen kulturi sećanja, na kojima razgovaramo o znamenitim ličnostima i događajima iz naše prošlosti, a veliku zahvalnost dugujemo Kulturnom centru Novog Sada koji je omogućio da se ovakvim predavanjima sačuvaju od zaborava istaknute ličnosti kakva je bila i Anica Savić Rebac – rekao je Milorad Vukašinović.

Ognjen Karanović, istoričar i stručni saradnik Matice srpske govorio je o životu i delima slavne Novosađanke koja je poput mnogih njenih savremenika nepravedno zaboravljena i o kojoj se, uprkos bogatom stvaralaštvu, malo zna.

IMG_9072
Ognjen Karanović

– Postavlja se pitanje kako je Anica Savić Rebac zaboravljena kada su je neki njeni savremenici okarakterisali kao jednu od najumnijih ličnosti toga doba? O njoj danas nema mnogo pisanih svedočanstava iako je ona neodvojivi segment Novog Sada kao kulturne prestonice srpstva – istakao je Karanović.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zYQP3cof2rk[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja