Одржана трибина посвећена Аници Савић Ребац

27/07/2016

Трибина „Аница Савић Ребац – Портрет учене Новосаткиње“ одржана је  у среду 27. јула у Клубу „Трибина младих“. О истакнутој Новосаткињи говорили су  мср Огњен Карановић – историчар и Милорад Вукашиновић – новинар и публициста.

Од настанка Града Новог Сада, а посебно од када је пресељењем Матице српске у њега прерастао у чувену Српску Атину или престоницу српске културе, у заједници његових грађана увек је био препознатљив и признат слој становништва  назван „новосадисти“. Том слоју  припадала је и Аница Савић Ребац, једна од најобразованијих жена свог времена на овим просторима.

Милорад Вукашиновић
Милорад Вукашиновић

– Ова трибина је наставак циклуса који је посвећен култури сећања, на којима разговарамо о знаменитим личностима и догађајима из наше прошлости, а велику захвалност дугујемо Културном центру Новог Сада који је омогућио да се оваквим предавањима сачувају од заборава истакнуте личности каква је била и Аница Савић Ребац – рекао је Милорад Вукашиновић.

Огњен Карановић, историчар и стручни сарадник Матице српске говорио је о живoту и делима славне Новосађанке која је попут многих њених савременика неправедно заборављена и о којој се, упркос богатом стваралаштву, мало зна.

IMG_9072
Огњен Карановић

– Поставља се питање како је Аница Савић Ребац заборављена када су је неки њени савременици окарактерисали као једну од најумнијих личности тога доба? О њој данас нема много писаних сведочанстава иако је она неодвојиви сегмент Новог Сада као културне престонице српства – истакао је Карановић.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zYQP3cof2rk[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања