Одржана трибина „Пoследњи дани династије Романов у Русији 1918. године“

20/10/2017

Tрибина „Пoследњи дани династије Романов у Русији 1918. године“, одржана је у петак, 20. октобра у Клубу „Трибина младихˮ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је мср Огњен Карановић, историчар. 

Подсетивши, на почетку трибине, да је после бољшевичке револуције збрисана велика руска империја, легитимна и легална наследница Источног римског царства или Ромеје, али и наследница античког Рима, Карановић је додао да последице овог догађаја, после окончања Великог рата, Русија и цела планета, осећају и данас.

– Према појединим истраживачима, социолозима и историчарима повеснице руских револуција из 1917. године, завршни, али и почетни чин ове велике, никад до краја „разрешене“ драме, коју је доживео руски народ и његова држава на почетку претходног столећа, догодио се смакнућем царске породице Романов 17. јула 1918. године у Јекатеринбургу. Лична драма последњег сверуског императора Николаја Другог, претворила се у породичну трагедију тровековне руске царско-владарске куће Романових, али и у трагедију целе Русије и руског етноса – објаснио је Карановић.

Смрт цара Николаја, његове супруге царице Александре, али и њихово петоро деце: ћерки и великих кнегиња Олге, Татијане, Марије, Анастасије и царевог сина, царевића и престолонаследника Алексеја, трајно је обележио и утиснуо печат горчине у духовно-културолошки карактер руског националног идентитета. Истовремено, период после ликвидације царске породице, обележен је бројним непознаницама и контроверзама у вези са чином монструозног уклањања последњих Романова са политичке и животне сцене. Многе од њих нису ни до данас разрешене, јер су бољшевици  настојали да прикрију то убиство. Није било лако признати тако монструозно затирање комплетне царске породице.

– До данас постоје тврдње да је егзекуцију последњих Романових наредио лично Лењин, али нема ниједног фактографског доказа да је он тако нешто наредио, али постоје докази да је то учинио Уралски извршни комитет и војни комесар Филип Голошчекин. Али, апсолутно је немогуће да Лењин или вође бољшевика нису знали за те планове – рекао је Карановић.

Међутим, руска црква доцније је прогласила свецима све погубљене чланове породице Романов, али је одбијала да призна аутентичност пронађених посмртних остатака, инсистирајући да још увек постоје одређене сумње у вези са њима, упркос ДНК анализама које су спровели руски и међународни стручњаци.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања