Održana tribina „Politika proširenja EU i zapadni Balkan“

20/06/2019

Tribina „Politika proširenja EU i Zapadni Balkan“ održana je u četvrtak 20. juna u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bila je dr Jelena Todorović Lazić.

Poslednjih godina EU se suočava sa nizom izazova, unutrašnjih i spoljašnjih: velika ekonomska kriza koja je otpočela 2008. godine, monetarna kriza u evrozoni, teroristički napadi, porast desničarskog evroskepticizma, Bregzit, sve veći priliv izbeglica i migranata…

    – Međutim, ako bacimo pogled unazad ka istoriji evropskih integracija, videćemo da je evropski projekat – današnja Unija odnosno ranije Zajednice, više puta u šest decenija dugom postojanju dolazio do raskršća – kazala je Todorović Lazić na početku tribine.

Angažman EU na Zapadnom Balkanu je trenutno nezadovoljavajući: proces proširenja nalazi se na „veštačkom disanju“ i „ravnoj liniji“ duž putanje „zamrznutih pregovaračkih poglavlja“ i uzajamnog nepoverenja, sa sve neizvesnijim odredištem.

Produbljena ekonomska kriza, rekla je u nastavku autorka tribine, imala je dodatno negativan uticaj na politiku proširenja: ranije uspešan „model spoljnih podsticaja“ poljuljali su mnogobrojni faktori, a najviše rastuće nepoverenje zajedno sa neizvesnošću u vezi sa ishodom procesa proširenja.

Postavlja se pitanje koliko razvoj događaja u trenutno uzdrmanoj Uniji utiče na evropski put država Zapadnog Balkana među kojima je i Srbija.

– Zvaničnici Unije tokom prošle godine pominjali su 2025. godinu kao ključnu godinu za proširenje. Međutim, ostaje pitanje kredibilnosti ovog obećanja s obzirom na to da još uvek nije poznato da li će proširenje dobiti visoko mesto na listi prioriteta buduće Unije kojoj je neohodna sveukupna transformacija – zaključila je Todorović Lazić.

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja