Одржана трибина „Политика проширења ЕУ и западни Балкан“

20/06/2019

Tрибина „Политика проширења ЕУ и Западни Балкан“ одржана је у четвртак 20. јуна у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач била је др Јелена Тодоровић Лазић.

Последњих година ЕУ се суочава са низом изазова, унутрашњих и спољашњих: велика економска криза која је отпочела 2008. године, монетарна криза у еврозони, терористички напади, пораст десничарског евроскептицизма, Брегзит, све већи прилив избеглица и миграната…

    – Међутим, ако бацимо поглед уназад ка историји европских интеграција, видећемо да је европски пројекат – данашња Унија односно раније Заједнице, више пута у шест деценија дугом постојању долазио до раскршћа – казала је Тодоровић Лазић на почетку трибине.

Ангажман ЕУ на Западном Балкану је тренутно незадовољавајући: процес проширења налази се на „вештачком дисању“ и „равној линији“ дуж путање „замрзнутих преговарачких поглавља“ и узајамног неповерења, са све неизвеснијим одредиштем.

Продубљена економска криза, рекла је у наставку ауторка трибине, имала је додатно негативан утицај на политику проширења: раније успешан „модел спољних подстицаја“ пољуљали су многобројни фактори, а највише растуће неповерење заједно са неизвесношћу у вези са исходом процеса проширења.

Поставља се питање колико развој догађаја у тренутно уздрманој Унији утиче на европски пут држава Западног Балкана међу којима је и Србија.

– Званичници Уније током прошле године помињали су 2025. годину као кључну годину за проширење. Међутим, остаје питање кредибилности овог обећања с обзиром на то да још увек није познато да ли ће проширење добити високо место на листи приоритета будуће Уније којој је неоходна свеукупна трансформација – закључила је Тодоровић Лазић.

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања